Νέα θεωρία για τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Νέα θεωρία για τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Η επιστημονική εξήγηση της καθηγήτριας Ιατρικής, Κάθριν Χολ

Μια νέα θεωρία βλέπει το φως της δημοσιότητας και προσπαθεί να ρίξει φως στα αίτια θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου καθώς οι ιστορικοί προσπαθούν αρκετούς αιώνες να λύσουν το μυστήριο.

Η καθηγήτρια Ιατρικής, Κάθριν Χολ, από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας υποστηρίζει πως ο θάνατος του στρατηλάτη οφείλεται στο Σύνδρομο Guillain – Barré, μια νευρολογική διαταραχή.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο ancienthistorybulletin.org και αναφέρει πως οι προηγούμενες θεωρίες δεν έχουν εξηγήσει επαρκώς το γεγονός του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου καθώς δεν έχουν ανακαλύψει γιατί το σώμα του δεν έδειξε σημάδια αποσύνθεσης για έξι ολόκληρες μέρες μετά τον θάνατό του. Οι Αρχαίοι Έλληνες το είχαν αποδώσει σε θεϊκό σημάδι και σε μεταφυσικές θεωρίες.

Η καθηγήτρια Κάθριν Χολ, προσπάθησε να δώσει επιστημονική εξήγηση στον θάνατο, αναφέροντας πως ο Μέγας Αλέξανδρος παρουσίασε πυρετό, πόνο στην κοιλιά, προοδευτική και συμμετρική παράλυση, ενώ διατήρησε τη διαύγεια του.

Η εκτίμηση της αναφέρει πως ο στρατηλάτης προσβλήθηκε από μια παραλλαγή του GBS η οποία προκαλούσε παράλυση. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υπήρχαν τα μέσα στην αρχαιότητα για να επιβεβαιώσουν τον θάνατο, την οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο Μακεδόνας βασιλιάς πέθανε ημέρες μετά από τη στιγμή που θεωρήθηκε νεκρός.

Ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε το 323 π.Χ., όμως μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει απάντηση στο πού οφείλεται ο θάνατος του.