Πιλοτική διανομή εναλλακτικών τσαντών με χρηματοδότηση από το περιβαλλοντικό τέλος

Πιλοτική διανομή εναλλακτικών τσαντών με χρηματοδότηση από το περιβαλλοντικό τέλος

Στους Δήμους Αλοννήσου, Βόλβης, Ναυπάκτου και Χαλανδρίου

Ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο, η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου απόδοσης στους πολίτες του περιβαλλοντικού τέλους της πλαστικής σακούλας.

Kατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων από την εφαρμογή του μέτρου μείωσης της χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, καθώς και των ανταποδοτικών δράσεων του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ο κ. Φάμελλος και ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ Δημήτρης Πολιτόπουλος ανακοίνωσαν την πιλοτική εφαρμογή της απόδοσης στους πολίτες του περιβαλλοντικού τέλους, μέσω της διανομής εντός του Φεβρουαρίου πάνινων τσαντών, πλαστικών τσαντών πολλαπλών χρήσεων και τροχήλατων καροτσιών, σε τέσσερις Δήμους της χώρας.

Συγκεκριμένα, θα διανεμηθούν:

- Στον Δήμο Αλοννήσου 500 υφασμάτινες τσάντες, 2.200 πλαστικές τσάντες πολλαπλών χρήσεων και 100 τροχήλατα καρότσια λαϊκής.
- Στον Δήμο Βόλβης 2.200 πάνινες τσάντες, 10.200 πλαστικές τσάντες πολλαπλών χρήσεων και 500 τροχήλατα καρότσια λαϊκής.
- Στον Δήμο Ναυπάκτου 2.200 υφασμάτινες τσάντες, 10.200 πλαστικές τσάντες πολλαπλών χρήσεων και 500 τροχήλατα καρότσια λαϊκής.
- Στον Δήμο Χαλανδρίου 5.200 υφασμάτινες τσάντες, 25.000 πλαστικές τσάντες πολλαπλών χρήσεων και 1.250 τροχήλατα καρότσια λαϊκής.

Την ευθύνη και τους τρόπους διανομής έχουν οι τέσσερις Δήμοι, οι οποίοι έχουν προτείνει να γίνει η διανομή στους πολίτες μέσω σχολείων και δημοτικών εγκαταστάσεων, όπως ΚΑΠΗ κλπ. Όσον αφορά στον διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια τσαντών πολλαπλών χρήσεων και των άλλων εναλλακτικών μέσων μεταφοράς που θα καλύψουν το σύνολο της χώρας, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ και τον ΕΟΑΝ γίνονται όλες οι αναγκαίες προκαταρκτικές ενέργειες, όπως η σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών και η προετοιμασία τεύχους διακήρυξης συμφωνίας-πλαισίου σε διεθνές επίπεδο. Ήδη υπάρχει υπογεγραμμένο πλαίσιο συνεργασίας με τη Γ.Γ. Εμπορίου και την ΕΕΤΑΑ και εκτιμάται, ότι οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν σύντομα. Το ύψος του προϋπολογισμού για τον διαγωνισμό εκτιμάται στα 13 εκατ. ευρώ.