Τουρκική φρεγάτα στην καρδιά του Αιγαίου με τη δοκιμασμένη «συνταγή» των Navtex

Τουρκική φρεγάτα στην καρδιά του Αιγαίου με τη δοκιμασμένη «συνταγή» των Navtex

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα και στην Κύπρο

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, παίζοντας το δοκιμασμένο παιχνίδι εντυπώσεων με εκδόσεις Νavtex σε στοχοθετημένες περιοχές.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Στην καρδιά του Αιγαίου η Τουρκία μέσω του σταθμού της Σμύρνης που δεν έχει καμία σχετική δικαιοδοσία δέσμευσε περιοχή ανάμεσα στα νησιά Χίος, Ικαρία, Άνδρος και Μύκονος. Συγκεκριμένα με την NAVTEX 0119/19 δέσμευσε την εν λόγω περιοχή για σήμερα το πρωί προκειμένου πολεμικό της πλοίο να ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του news.gr πράγματι στην περιοχή κινήθηκε τουρκική φρεγάτα που ωστόσο είναι άγνωστο αν όντως ρυμούλκησε και την υποβρύχια συσκευή που αναφέρει η NAVTEX.

Η Τουρκία με άλλη εξίσου παράτυπη NAVTEX δέσμευσε και περιοχή κοντά στο Καστελόριζο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά για τις 24 Ιανουαρίου, ενώ σύμφωνα με το sigmalive, με τη Navtex 0117/19 δεσμεύεται επίσης περιοχή νοτιοδυτικά της Κύπρου, που επικαλύπτει θαλάσσια τεμάχια κοντά στην γεώτρηση της Εxxon Mobil για πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά.

Εντω μεταξύ η Κύπρος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα philenews.com, με επιστολή ημερομηνίας 8 Ιανουαρίου 2019 που απέστειλε προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres, καταγγέλλει τις παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που σημειώθηκαν από την Τουρκία κατά τον μήνα Νοέμβριο.

Η επιστολή κυκλοφόρησε την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, με αρ. Α/73/696-S/2019/24.

Παρακαλούμε περιμένετε ...