Ανοιχτή επιστολή Ψινάκη στη Δούρου για το Γραμματικό

Ανοιχτή επιστολή Ψινάκη στη Δούρου για το Γραμματικό

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα καλεί την περιφερειάρχη να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις

Ανοιχτή επιστολή προς την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου απευθύνει ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, εκφράζοντας την έκπληξή του για την πρόθεση της περιφέρειας να προχωρήσει σε δοκιμαστική λειτουργία της παράνομης, όπως τη χαρακτηρίζει, χωματερής στο Γραμματικό.

Ο κ. Ψινάκης υπενθυμίζει πως ο δήμος ακόμα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του από τις φωτιές του καλοκαιριού και δέχεται ένα «εξίσου καταστροφικό πλήγμα», καταλογίζοντας στην λα Δούρου «πολιτική εμμονή» να πυροδοτήσει μία «περιβαλλοντική βόμβα» σε περιοχή Natura.
Σύμφωνα με τον κο Ψινάκη, με ενδεχόμενη πιλοτική λειτουργία της χωματερής μπαίνουν σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των κατοίκων της περιοχής και υποβαθμίζεται το περιβάλλον.

Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Μαραθώνα καλεί την περιφερειάρχη να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να σεβαστεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία, προειδοποιώντας: «Διαφορετικά θα μας βρείτε απέναντί σας, όχι μόνο στις δικαστικές αίθουσες αλλά πλέον και στους δρόμους».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής

«Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από δημοσιεύματα του τύπου ότι προτίθεστε να προχωρήσετε σε δοκιμαστική λειτουργία της παράνομης χωματερής στο Γραμματικό.

Ο Δήμος Μαραθώνος ενώ ακόμα είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και προσπαθεί να ιάσει τις πληγές του από την πρόσφατη πυρκαγιά που είχε σαν αποτέλεσμα μεταξύ άλλων την απώλεια της ζωής 100 συμπολιτών μας δέχεται ακόμα ένα πλήγμα εξίσου καταστροφικό, εξαιτίας της πολιτικής εμμονής σας να πυροδοτήσετε μία περιβαλλοντική βόμβα σε μία περιοχή Νatura. Συνεχίζετε χωρίς να σέβεστε τον πόνο των κατοίκων του δήμου μας, την προσβλητική συμπεριφορά σας εναντίον μας για ένα έργο που ορθώς είχατε προεκλογικά επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι είναι παράνομα χωροθετημένο, αδειοδοτημένο και λειτουργικά απαράδεκτο.

Αδιαφορείτε για το πόρισμα της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που σας κοινοποιήθηκε, όπου εγώ προσωπικά κατάφερα να εκδοθεί υπέρ του Δήμου μας με πρόεδρο την κα Willkstrom, η οποία και μετά από πρόσκλησή μου επισκέφθηκε το Γραμματικό το περασμένο καλοκαίρι ενημερώνοντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.  Δεν λαμβάνετε υπόψη σας το ως άνω πόρισμα που κάνει λόγο για έλλειψη συμμόρφωσης του έργου προς της νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανάγκη για δημόσια διαβούλευση και την ανάγκη για ΝΕΑ Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς και ότι όλα τα ανωτέρω έχουν οδηγήσει το Ταμείο Συνοχής να ζητήσει την επιστροφή στην Ε.Ε. της χρηματοδότησης του έργου.

Πραγματικά δεν ξέρω τι προσπαθείτε να πετύχετε ζητώντας προσχηματικά προ διημέρου να σας αποστείλουμε απόψεις σχετικά με τη δήθεν δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του ΧΥΤΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ σχετικά με την χάραξη της νότιας πρόσβασης του έργου.

Ενώ προχωρείτε τη λειτουργία του έργου χωρίς να λαμβάνετε υπόψη σας ότι η περιοχή παρουσιάζει έντονη σεισμική δραστηριότητα και ότι η υδρογεωλογική μελέτη του ΙΓΜΕ απέκρυψε συνειδητά την παρουσία έξι ρεμάτων στην περιοχή προκαλώντας την οργή όχι μόνο τη δική μου αλλά και όλων των κατοίκων της περιοχής.

Το έργο ενώ δεν έχει πρόσβαση και λειτουργικότητα προτίθεστε να το θέσετε σε λειτουργία βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των κατοίκων μας και υποβαθμίζοντας το περιβάλλον.

Σας καλούμε να τηρήσετε τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις, να πράξετε ότι είχατε υποσχεθεί σε μένα προσωπικά και τους κατοίκους του Δήμου Μαραθώνος στην πλατεία του Γραμματικού και στο χώρο του έργου, να λάβετε υπόψη σας την καταστροφή του περιβάλλοντος, τον υποβιβασμό της ποιότητας ζωής των κατοίκων του δήμου και των όμορων δήμων και να σεβαστείτε επιτέλους την ευρωπαϊκή νομοθεσία όπως οφείλετε.

Διαφορετικά θα μας βρείτε απέναντί σας, όχι μόνο στις δικαστικές αίθουσες αλλά πλέον και στους δρόμους.

Δήμαρχος Μαραθώνος

Ηλίας Ψηνάκης»