Το νέο πρόσωπο της κεντρικής και ιστορικής πλατείας των Ιωαννίνων

Το νέο πρόσωπο της κεντρικής και ιστορικής πλατείας των Ιωαννίνων

Υπεγράφη η σύμβαση για τη μελέτη ανάπλασης

Τη σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης βάσει της οποίας θα προχωρήσει η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων, της Πλατείας Πύρρου, υπέγραψε σήμερα ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, με τον εκπρόσωπο της κοινοπραξίας των αρχιτεκτόνων, Παύλο Βλαστό, οι οποίοι κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον σχετικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο δήμος.

Η δημοτική Αρχή είχε θέσει ως στόχο την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, η οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην προβολή του πολυδιάστατου χαρακτήρα της πόλης και στην αναβάθμισή της. Μάλιστα ο δήμος έχει διασφαλισμένες πιστώσεις 1,2 εκατ. ευρώ στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την κατασκευή του έργου.

Το σχέδιο προβλέπει την ενοποίηση της πλατείας. Έτσι ενέταξαν σε αυτήν το κτίριο της Περιφέρειας, το οποίο εκ των πραγμάτων έχει έναν κυρίαρχο ρόλο στο χώρο, ενώ επιλέχθηκε μια ενιαία πλακόστρωση, που δίνει ουσία στην έννοια της ενοποίησης καταργώντας τη διαχωριστική νησίδα και το παρκάρισμα των αυτοκινήτων. Παράλληλα, προβλέπεται η κατασκευή μιας ξύλινης στοάς με καθιστικό στο πίσω μέρος της πλατείας καθώς και η ενοποίηση με τον χώρο του κτιρίου της «Όασης», ενώ το πράσινο όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά κατέχει σπουδαίο ρόλο.

2
σχόλια
  1. avatar Πολιτης χωρις αντικρυσμα

    Δημαρχε...τελειο ευγε.Να κατεδαφισεις ομως και τα δυο φαντασματα...τα παλαια πρακτορεια κτελ.Οροφη ελλενιτ ραδονιο τελος

    1. avatar Γιαννιώτης με πλατεία ταράτσα

      100% δίκιο για τα ΚΤΕΛ. Για την πλατεία όμως έχεις δει τα σχέδια της ανάπλασης και σου άρεσε; Συν του ότι σαν πολίτες δεν είδαμε ποτέ όλες τις προτάσεις για να κρίνουμε πριν την "απ' ευθείας" ανάθεση μέσω αρχιτεκτονικού διαγωνισμού (sic;) και κριτικής επιτροπής (αν όχι να ψηφίσουμε τι μας αρέσει και να εισακουστούμε από τη Δημοτική αρχή καθώς η γνώμη των πολιτών προφανώς δε μετράει και πρέπει να είμαστε αρχιτέκτονες για να έχουμε γούστο ή άποψη για την πόλη μας). Αν ψάξεις, ακόμα και σήμερα, θα βρεις μόλις 3 φωτογραφίες του σχεδίου για ένα έργο που θα κοστίσει πάνω από 1 εκ. ευρώ! Θα είναι μια ακόμη ανάπλαση της κεντρικής πλατείας/ταράτσας - ελέω του υπόγειου πάρκινγκ - που πληρώνοντας τα λάθη παλαιότερης Δημοτικής αρχής δε μπορεί να έχει ένα δέντρο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...