Φωτιά πήραν τα έκτακτα στα ορθοπεδικά των νοσοκομείων λόγω καιρού

Φωτιά πήραν τα έκτακτα στα ορθοπεδικά των νοσοκομείων λόγω καιρού

Πάνω από 180 περιστατικά μέσα σε 24 ώρες

Φωτιά πήραν χθες τα νοσοκομεία που εφημέρευαν, ειδικά στα τμήματα ορθοπεδικής αφού εκατοντάδες άτομα προσήλθαν με χτυπήματα από πτώσεις λόγω παγετού και γλιστερού εδάφους.

Αυξημένη ήταν η κίνηση χτες στο Ιπποκράτειο, το οποίο ήταν το μοναδικό εφημερεύον νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, σε σύγκριση με άλλες ημέρες εφημερίας, ενώ πολύ υψηλός ήταν ο αριθμός των ορθοπεδικών περιστατικών που αντιμετωπίστηκαν. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια του Ιπποκρατείου, Βασιλική Παπαχριστοδούλου, στην χτεσινή εφημερία εξετάστηκαν 1128 περιστατικά εκ των οποίων τα 180 ήταν ορθοπεδικά και άλλα οκτώ παιδορθοπεδικά.

Συνολικά έγιναν 163 εισαγωγές, εκ των οποίων οι 18 ήταν ορθοπεδικά περιστατικά. Η κ. Παπαχριστοδούλου σημείωσε ότι ο μεγάλος αριθμός ορθοπεδικών περιστατικών οφείλεται σε πτώσεις λόγω του παγετού. Παράλληλα τόνισε ότι ο αριθμός των εξετασθέντων χτες ήταν μεγάλος, καθώς κατά τις εφημερίες εξετάζονται κατά μέσο όρο από 700-800 έως 1000 περιστατικά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν και τα 1300.

Στο "Παπαγεωργίου", που εφημέρευε το περασμένο Σάββατο, κάποιοι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν στο νοσοκομείο, γιατί δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της έλλειψης μέσων συγκοινωνίας. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Παπαγεωργίου, Λάμπρος Δερμεντζόγλου, δεν είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι αναγκάζονται να διανυκτερεύσουν στο νοσοκομείο, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και σε κάποιες περιπτώσεις το κάνουν για να εξυπηρετήσουν συναδέλφους τους με τους οποίους αλλάζουν βάρδιες.

Μικρότερος από τις άλλες ημέρες ήταν ο αριθμός των περιστατικών που προσήλθαν στο νοσοκομείο "Άγιος Παύλος", που επίσης εφημέρευε το περασμένο Σάββατο, ωστόσο μεγάλος ήταν ο αριθμός των ορθοπεδικών περιστατικών που μέσα σε μα μέρα ανήλθαν σε 67.

Μέτρα προφύλαξης και προετοιμασίας ενόψει της νέας κακοκαιρίας από την ΓΓΠΠ

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

·         Να ενημερώνονται για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

·         Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

·         Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

·         Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

·         Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

·         Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

·         Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

·         Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού)