Η Τουρκία εξαγγέλλει έξοδο του Barbaros και σε ελληνική υφαλοκρηπίδα

Η Τουρκία εξαγγέλλει έξοδο του Barbaros και σε ελληνική υφαλοκρηπίδα

Η Άγκυρα δέσμευσε σχεδόν την μισή Ανατολική Μεσόγειο - Οι ΗΠΑ ήταν ο σύμμαχος «μυστήριο» στην άσκηση νότια του Καστελόριζου

To «ξεχείλωσαν» θα έλεγε ο θυμόσοφος λαός μας για την νεότερη και προκλητική NAVTEX των Τούρκων η οποία έχει ισχύ από σήμερα και διαρκεί μέχρι τις 5 Ιανουαρίου και με την οποία επί της ουσίας προαναγγέλουν την πρόθεση να βγάλουν το σεισμογραφικό Barbaros και σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Συγκεκριμένα με την NAVTEX 0017/19 η Άγκυρα μέσω του σταθμού της Αττάλειας που δεν έχει καμιά δικαιοδοσία εξαγγέλλει έξοδο του σεισμογραφικού Barbaros και των δύο συνοδών σκαφών του M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON σε μια παράνομα δεσμευμένη περιοχή που καταλαμβάνει σχεδόν την μισή ανατολική Μεσόγειο.

Στην περιοχή αυτή συμπεριλαμβάνεται και μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και για αυτό το ελληνικό πολεμικό ναυτικό είναι σε εγρήγορση.

«Θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλά» είπε στρατιωτική πηγή στο news.gr σχολιάζοντας την τουρκική κίνηση.

Προς το παρόν το συγκεκριμένο σεισμογραφικό σκάφος της Τουρκίας φαίνεται να κινείται εντός της Κυπριακή ΑΟΖ.

Εντωμεταξύ «λύθηκε» και το μυστήριο σχετικά με τον σύμμαχο, με τον οποίο θα έκανε σήμερα το πρωί νότια του Καστελόριζου η Τουρκία ναυτική άσκηση και με σχετική ανάρτηση του τουρκικού γενικού επιτελείου στο twitter.

Η Άγκυρα άδραξε την ευκαιρία της αγκυροβόλησης στο λιμάνι του Ακσάζ του αμερικανικού αντιτορπιλικού USSPorter  και του ελικοπτεροφόρου USSKearsarge και κατά την σημερινή έξοδό τους στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε στην διενέργεια της άσκησης.

Σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες η διενέργεια ναυτικών ασκήσεων με διερχόμενα πλοία είναι κάτι το συνηθισμένο και η Ουάσιγκτον δεν θα μπορούσε να πει εύκολα όχι.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια μιλάμε για μια άσκηση σε περιοχή που η Άγκυρα είχε δεσμεύσει παράνομα καθώς δεν έχει την σχετική δικαιοδοσία.

Διπλωματικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το news.gr επεσήμαναν πως πέρα από την όποια φάση βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, δεν παύουν να είναι σύμμαχοι και ως εκ τούτου ασκήσεις μεταξύ τους θα γίνονται.

Η κατάσταση αυτή ωστόσο, μας επεσήμαναν, σε συνδυασμό με τις σημερινές υπερπτήσεις σε Φαρμακονήσι και Παναγιά και την χθεσινή επίθεση Τσαβούσογλου στον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, τον οποίο χαρακτήρισε «κακομαθημένο», δείχνουν διάθεση της Τουρκίας να διατηρήσει την ένταση τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η αποχώρηση Τραμπ από την Συρία εκτιμάται ότι θεωρήθηκε από κύκλους της Τουρκίας ως μερική αποδοχή εκ μέρους των ΗΠΑ για την ανάληψη από την Άγκυρα ενός άτυπου ρόλου «χωροφύλακα» στην περιοχή.