Πρωτοχρονιά με καταιγίδες, χιονοπτώσεις και τσουχτερό κρύο

Πρωτοχρονιά με καταιγίδες, χιονοπτώσεις και τσουχτερό κρύο

Επιδείνωση του καιρού την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς προβλέπει η ΕΜΥ

Επιδείνωση του καιρού από τις πρώτες πρωινές ώρες της παραμονής της Πρωτοχρονιάς έως και το βράδυ της 1ης Ιανουαρίου με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα, τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρα με χαμηλότερο υψόμετρο και τους θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο, προβλέπει με έκτακτο δελτίο η ΕΜΥ.

Ειδικότερα, για την Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου προβλέπονται ισχυρές βροχές και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα καταιγίδες, που θα επηρεάσουν αρχικά τα νησιά του ιονίου και την Πελοπόννησο και βαθμιαία θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, εκτός της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και από το βράδυ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν αρχικά στα ηπειρωτικά ορεινά, που βαθμιαία θα επηρεάσουν και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο, την Θεσσαλία και τα βορειότερα τμήματα της στερεάς Ελλάδας με υψόμετρο 300 έως 500 μέτρα. Τη νύχτα οι χιονοπτώσεις στην Κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο θα ενταθούν, ενώ αναμένονται και στα ημιορεινά της Αττικής με υψόμετρο άνω των 500 μέτρων. Οι άνεμοι από το βράδυ θα πνέουν βορειοανατολικοί θυελλώδεις έντασης 8 με 9 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο.

Την Πρωτοχρονιά οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, οι οποίες βαθμιαία θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά. Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας με υψόμετρο από 300 μέτρα και πάνω της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου.

Από τις βραδινές ώρες οι χιονοπτώσεις στα δυτικά και βόρεια θα σταματήσουν και τη νύχτα θα εξασθενίσουν στις υπόλοιπες περιοχές. Θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο, που βαθμιαία από τη νύχτα θα εξασθενήσουν. Στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους ισχυρός παγετός.