Ακόμα και τις ημέρες των Χριστουγέννων η Τουρκία προκαλεί σε Αιγαίο και Κύπρο

Ακόμα και τις ημέρες των Χριστουγέννων η Τουρκία προκαλεί σε Αιγαίο και Κύπρο

Με παράνομες NAVTEX δεσμεύει περιοχές μεταξύ Χίου και Ικαρίας και νότια της Λεμεσού

Ακόμα και τις ημέρες των Χριστουγέννων η Τουρκία δεν σταματά τις αμφισβητήσεις των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Με μια σειρά από παράτυπες NAVTEX, για τις οποίες δεν έχει καμιά δικαιοδοσία να εκδίδει σε περιοχές που τον έλεγχο ασκούν Ελλάδα και Κύπρος, η Τουρκία «δεσμεύει» περιοχές για την διενέργεια ασκήσεων με την χρήση όπλων.

Συγκεκριμένα ξεκινώντας από σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, η Τουρκία μέσω του σταθμού της Αττάλειας και με την παράνομη NAVTEX 1382/18, δέσμευσε περιοχή στα νοτιοανατολικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και του FIR Αθηνών, για άσκηση με την χρήση όπλων.

Ο ίδιος σταθμός εξέδωσε μία ακόμα NAVTEX για άσκηση με την χρήση όπλων δεσμεύοντας περιοχή νότια της Λεμεσού για τις 26, 29, 31 Δεκεμβρίου και 2, 4 Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους.

Ο σταθμός της Σμύρνης δεν θα μπορούσε να μείνει ανενεργός και έτσι εξέδωσε και αυτός την παράνομη NAVTEX 1402/18, με την οποία δεσμεύει την περιοχή μεταξύ Χίου και Ικαρίας για την ερχόμενη Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου.

Οι NAVTEX αυτές ήρθαν ενώ το Σάββατο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για προκλήσεις στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο. Ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε χαρακτηριστικά όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ «Όλοι πρέπει να μείνουν μακριά από τις προκλήσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, όλοι πρέπει να ξέρουν ότι το τίμημα θα είναι βαρύ. Αυτή είναι η συμβουλή που δίνουμε στους γείτονές μας».

1
σχόλιο
  1. avatar papoutsis anastasios

    prepei na eimaste etoimoi

Παρακαλούμε περιμένετε ...