Προτεραιότητα στα ραντεβού για όσους εγγραφούν στον οικογενειακό γιατρό

Προτεραιότητα στα ραντεβού για όσους εγγραφούν στον οικογενειακό γιατρό

Από πότε ξεκινά υποχρεωτικά το νέο σύστημα παραπομπών για τους ασφαλισμένους

Προτεραιότητα στην πρόσβαση στο σύστημα υγείας θα έχουν όσοι ασφαλισμένοι έχουν εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ανέφερε πως όσοι έχουν ήδη εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό θα εξυπηρετούνται πολύ πιο γρήγορα, καθώς -όπως είπε- η ιδέα είναι να υπάρχει προτεραιοποίση και λιγότερη αναμονή για ραντεβού με τον γιατρό είτε για συνταγογράφηση είτε για διαγνωστικές εξετάσεις. Έτσι, όσοι έχουν ήδη κάνει την εγγραφή θα έχουν προτεραιότητα στα ραντεβού για επισκέψεις και εξετάσεις στα Κέντρα Υγείας για αρχή και στα νοσοκομεία σε δεύτερο χρόνο.

Στόχος του νέου αυτού concept, προφανώς είναι να δοθούν κίνητρα στους ασφαλισμένους να εγγραφούν στον οικογενειακό γιατρό καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι το νέο σύστημα της ΠΦΥ πραγματικά θα οδηγήσει σε πολύ πιο αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Πάντως, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι η παραπάνω ρύθμιση δεν θα λάβει «τιμωρητική» μορφή για τους πολίτες που δεν έχουν γραφτεί στον οικογενειακό γιατρό.

Επιπλέον έδωσε τη διαβεβαίωση ότι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης κανονικά στις υπηρεσίες υγείας το 2019, παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στην οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Από πότε γίνεται υποχρεωτικό το σύστημα του οικογενειακού γιατρού

Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως το σύστημα παραπομπών μέσω οικογενειακού γιατρού θα είναι υποχρεωτικό από την 1η Ιανουαρίου. Με παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό οι ασφαλισμένοι θα κατευθύνονται προς άλλους ειδικούς γιατρούς, συμβεβλημένους με ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία. Ωστόσο, εφόσον δεν είναι ακόμη επαρκής η κάλυψη σε οικογενειακούς γιατρούς, θα καθυστερήσει η υποχρεωτική εφαρμογή του συστήματος παραπομπών. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, «δεν κάνουμε πίσω στην εφαρμογή του gatekeeping. Θέλουμε ιδανικά ο οικογενειακός γιατρός να διαχειρίζεται και τα ραντεβού σε άλλες δομές και γιατρούς. Ωστόσο δεν θέλουμε και μια ανελαστική εφαρμογή».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εξακολουθούν να εξυπηρετούνται οι πολίτες όπως και σήμερα, δηλαδή να επισκέπτονται ειδικούς γιατρούς, νοσοκομεία κ.τ.λ. χωρίς παραπεμπτικό. Δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη διορία από το υπουργείο Υγείας για το πότε θα μπει σε καθολική εφαρμογή το σύστημα gatekeeping.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, από τις 236 ΤΟΜΥ που θα έπρεπε να λειτουργούν, σήμερα λειτουργούν 101 και η πρόβλεψη είναι να λειτουργούν τουλάχιστον 120 έως το τέλος Ιανουαρίου του 2019. Ωστόσο, ήδη έχουν εγγραφεί 1.150.000 πολίτες στον οικογενειακό γιατρό και 450.000 αναμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής τους.

Πότε θα μπορούν οι πολίτες να αλλάζουν τον οικογενειακό γιατρό

Οι πολίτες θα μπορούν δύο φορές τον χρόνο να αλλάζουν τον οικογενειακό γιατρό τους, εάν η περιοχή κατοικίας τους μεταβάλλεται (όπως για παράδειγμα οι φοιτητές) μέσα σε έναν χρόνο ή δε επιθυμούν να συνεχίσουν με τον γιατρό που αρχικά επέλεξαν.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, εάν κάποιος δεν βρίσκει στον δήμο του οικογενειακό γιατρό, θα μπορεί να απευθυνθεί σε όμορους δήμους. Πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη στελέχωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού καταγράφεται στην Αττική, την ώρα που, έως σήμερα, οι οικογενειακοί γιατροί στη χώρα είναι 710.

Η αναγκαιότητα των νέων δομών (ΤΟΜΥ) φαίνεται, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα από τις 500.000 επισκέψεις που έχουν γίνει σε ΤΟΜΥ, μόνο το 1,5% των ασθενών παραπέμφθηκαν σε νοσοκομείο ή άλλο γιατρό.

Οδοντιατρική φροντίδα για 900.000 παιδιά

Από το 2019 θα ξεκινήσει και η παροχή δωρεάν οδοντιατρικής φροντίδας για 900.000 παιδιά ηλικία από 5 έως 12 ετών, η οποία θα περιλαμβάνει από απλές οδοντιατρικές πράξεις όπως η φθορίωση έως και σφραγίσματα. Σταδιακά το μέτρο θα εφαρμοσθεί και στον υπόλοιπο πληθυσμό. Ακόμη, σχεδιάζεται η δημιουργία 92 κινητών μονάδων για προληπτικούς ελέγχους που αφορούν πολλές ιατρικές ειδικότητες, οι οποίες θα μεταβαίνουν στην επαρχία και σε απομακρυσμένες περιοχές για την προληπτική εξέταση του πληθυσμού.