Συναγερμός στο Αιγαίο: Δηλώσεις και μαχητικά αναζωπυρώνουν τα ελληνοτουρκικά

Συναγερμός στο Αιγαίο: Δηλώσεις και μαχητικά αναζωπυρώνουν τα ελληνοτουρκικά

Μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά F16 – Η διελκυστίνδα απειλών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας

Αναζωπυρώνεται για ακόμη μια φορά η ένταση στο Αιγαίο και η κρίση στα ελληνοτουρκικά χτυπάει «κόκκινο». Μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F16 έχει σημειωθεί από νωρίς σήμερα το πρωί.

Οι τουρκικές προκλήσεις με υπερπτήσεις στο Αιγαίο αλλά και απειλητικές δηλώσεις από ανώτατους Τούρκους αξιωματούχους οδήγησε σε έκτακτη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Αύριο Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00, συγκαλείται, στο Υπουργείο Εξωτερικών, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του Αν. Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου. Κύριο αντικείμενο του Συμβουλίου θα αποτελέσει η ενημέρωση επί κρίσιμων θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής της επόμενης περιόδου, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου.

Σε γενική ετοιμότητα έχει τεθεί η πολεμική Αεροπορία καθώς η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει μαχητικά της προκειμένου να πετάξουν πάνω από το Καστελόριζο.

Οι Τούρκοι έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε «φρενοκομείο» στέλνοντας από το πρωί τουλάχιστον 12 σχηματισμούς από 20 αεροσκάφη αναγκάζοντας την Πολεμική Αεροπορία να απογειώσει ισάριθμα μαχητικά της.

Τούρκος υπουργός Άμυνας: Στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε

Η Τουρκία έχει «λάβει τα μέτρα της» προκειμένου να μην επιτρέψει «κανένα τετελεσμένο» στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, και τέως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ απαντώντας στον έλληνα ΑΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη.

«Κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να προστατεύσουμε τη γαλάζια πατρίδα μας’… Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα της χώρας και του λαού μας» ανέφερε ο Τούρκος Αρχηγός.

Ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι οι Τούρκοι είναι «υπέρ της ειρήνης και των σχέσεων καλής γειτονίας. Όμως στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε». «Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας. Δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο, και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης είχε διαμηνύσει ότι «εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση».

Τσίπρας από Ισραήλ: Οι σημερινές απειλές δεν είναι μόνο οι παραδοσιακές που γνωρίσαμε

Χωρίς ρητή αναφορά στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη 5η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας- Ισραήλ-Κύπρου, που πραγματοποιείται στο Ισραήλ, μίλησε για τη συνεργασία των τριών χωρών που θεωρείται «ασπίδα» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Ο στόχος της συνεργασίας είναι «να εδραιώσουμε την περιοχή μας ως μία περιοχή ειρήνης, ευημερίας, συνεργασίας και συνανάπτυξης» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το γεγονός ότι αυτή η συνάντηση πραγματοποιείται για πέμπτη φορά σε τριμερές επίπεδο «σηματοδοτεί πως έχουμε θεσπίσει έναν θεσμό ουσιαστικής συνεργασίας, στρατηγικού χαρακτήρα».

Μιλώντας για την κυβερνοσφάλεια, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι σημερινές απειλές δεν είναι μόνο οι παραδοσιακές απειλές που γνωρίσαμε», δήλωσε εντυπωσιασμένος από το επίπεδο της τεχνολογίας και το βάθος της έρευνας που διεξάγεται στην περιοχή και πρόσθεσε ότι αποτελεί μία πλούσια εμπειρία «για το πού πρέπει να προσανατολίσουμε και τις δικές μας υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά και την άμυνά μας απέναντι σε απειλές, που σήμερα δεν είναι έτσι όπως τις γνωρίσαμε παραδοσιακά στα προηγούμενα χρόνια».

Για ψευτοτσαμπουκάδες κάνει λόγο ο Καμμένος

«Η ΤΠΚ του Πολεμικού μας Ναυτικού ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα μαζί με τους άλλους υπερασπιστές του Αιγαίου της ΔΑΝ Μεγίστης δένουν με τους Ακρίτες του μαγευτικού Καστελόριζου. Σήμερα όπως κάθε ημέρα οι πιλότοι της ΠΑ αναχαιτίζουν αποτελεσματικά τους τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες» ήταν το tweet του Πάνου Καμμένου.

«Η ΤΠΚ του Πολεμικού μας Ναυτικού ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα μαζί με τους άλλους υπερασπιστές του Αιγαίου της ΔΑΝ Μεγίστης δένουν με τους Ακρίτες του μαγευτικού Καστελόριζου. Σήμερα όπως κάθε ημέρα οι πιλότοι της ΠΑ αναχαιτίζουν αποτελεσματικά τους τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες».