Άγριο κυνηγητό στο Αιγαίο με 4 εμπλοκές και 107 παραβιάσεις των Τούρκων

Άγριο κυνηγητό στο Αιγαίο με 4 εμπλοκές και 107 παραβιάσεις των Τούρκων

Η Άγκυρα εξέδωσε παράνομες NAVTEX για περιοχές δυτικά της Πάτμου και της Κύπρου

Για γερά νεύρα ήταν χθες η μέρα στο Αιγαίο καθώς η Τουρκία δεν σταματούσε όλο το πρωί να στέλνει τα αεροπλάνα της σε μια προσπάθεια κορεσμού της αντιαεροπορικής άμυνας της Ελλάδας.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Συνολικά η Άγκυρα σημείωσε χθες τρεις προκλητικότατες υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους όταν τα μαχητικά της πέταξαν στην πρώτη περίπτωση πάνω από τις νησίδες Ανθρωποφάγοι και Μακρονήσι στις 14:06 στο σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας και δύο ώρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 16:04 πάνω από το σύμπλεγμα των Οινουσσών όπου νωρίτερα είχε βρεθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στο πλαίσιο περιοδείας του σε Χίο, Οινούσσες και νήσο Παναγιά.

Οι Τούρκοι χειριστές όμως από το πρωί έδειξαν ότι είχαν «άγριες» διαθέσεις.

Στις 10:45 το πρωί ζεύγος μαχητικών F-16 της Τουρκίας μπήκε στο FIR Αθηνών μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Για αρκετή ώρα είχε γίνει σκιά του αντίστοιχο ζευγάρι ελληνικών μαχητικών, τα οποία ενεμπλάκησαν με τα τουρκικά όταν οι τούρκοι δεν υπάκουγαν επί ώρα στις υποδείξεις των ελλήνων χειριστών.

Τα ελληνικά μαχητικά καταδίωκαν επί μισή ώρα τους Τούρκους κατά μήκος όλου του ανατολικού Αιγαίου, οι οποίοι τελικά βγήκαν από το FIR Αθηνών στις 11:30 στην περιοχή της Ρόδου.

Τουρκικά μαχητικά όμως επανεμφανίστηκαν στην περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου στις 12:13 και για 17 λεπτά είχαν σαν σκιά τους ελληνικά που τα καλούσαν να αποχωρήσουν καθώς δεν είχαν εφαρμόσει τους κανόνες πτήσεις. Τελικά στις 12:30 ξεκίνησε δεύτερη εμπλοκή η οποία όμως ήταν ακαριαία καθώς πέντε λεπτά μετά οι τούρκοι χειριστές είχαν αφήσει πίσω τους το FIR Αθηνών.

Στην τρίτη περίπτωση τα τουρκικά μαχητικά δοκίμασαν να μπουν νότια της Σάμου στις 14:00. Ελληνικά μαχητικά ξεκίνησαν αμέσως καταδίωξη. Τα τουρκικά μαχητικά σημειωσαν τότε την υπέρπτηση πάνω από Μακρονήσι και Ανθρωποφάγους. Τα ελληνικά μαχητικά ενεπλάκησαν μαζί τους και στις 14:30 τα τουρκικά μαχητικά αποχώρησαν από το FIR Αθηνών.

Σύμφωνα με τον χθεσινό απολογισμό του ΓΕΕΘΑ υπήρξε μια ακόμα εμπλοκή με τον συνολικό απολογισμό να αναφέρει 4!

Συνολικά η Τουρκία έστειλε στο Αιγαίο 14 μαχητικά F-16, δύο μαχητικά Φάντομ F-4 και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών CN-235.

Από τα 14 μαχητικά τα 10 ήταν οπλισμένα κάτι που δείχνει πως τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν έτοιμα για ακόμα πιο σοβαρές καταστάσεις…

Τα μαχητικά σημείωσαν αριθμό ρεκόρ της τελευταίας περιόδου στις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου με τον αριθμό να ανέρχεται στις 107!

Οι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας έφτασαν στις 24.

Η Τουρκία όμως προκαλεί και στην θάλασσα, καθώς με παράτυπη NAVTEX που εκδόθηκε από τον σταθμό της Σμύρνης που δεν έχει καμία δικαιοδοσία για περιοχές εντός του FIR Αθηνών, εξαγγέλει άσκηση με την χρήση όπλων Δυτικά της Πάτμου!

Συγκεκριμένα με την NAVTEX 1334/18 «δεσμεύει» την εν λόγω περιοχή για τις 20 Δεκεμβρίου από τις 4 μέχρι τις 6 το πρωί.

Ανάλογες παράτυπες NAVTEX έχει εκδώσει η Τουρκία για τις 20 και 21 Δεκεμβρίου και για περιοχές Δυτικά και Νότια της Κύπρου.