Στο μικροσκόπιο του ΣτΕ η επένδυση στο Ελληνικό για ακόμη μια φορά

Στο μικροσκόπιο του ΣτΕ η επένδυση στο Ελληνικό για ακόμη μια φορά

Κάτοικοι της περιοχής αλλά και νομικά πρόσωπα ζητούν με προσφυγές τους την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος

Στο «μικροσκόπιο» του Συμβουλίου της Επικρατείας μπαίνει για ακόμη μια φορά το θέμα της συνταγματικότητας και νομιμότητας της επένδυσης στο Ελληνικό.

Κάτοικοι της περιοχής αλλά και νομικά πρόσωπα ζητούν με προσφυγές τους, οι οποίες συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής» για το οποίο, με γνωμοδότηση του τον περασμένο Φεβρουάριο, έχει ανάψει το πράσινο φως το δικαστήριο.

Ενώπιον του ΣτΕ οι δικηγόροι των προσφευγόντων έθεσαν τις ενστάσεις τους εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στους ουρανοξύστες που προβλέπονται στα σχέδια υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να ξεπερνούν το ύψος της Ακρόπολης και πρέπει να εναρμονίζονται με το Αττικό τοπίο. Επιπλέον, σημείωσαν ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα παραβιάζει την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και σωρεία συνταγματικών διατάξεων, όπως επίσης την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

Στο στόχαστρο των δικηγόρων μπήκε και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία κατά τους ισχυρισμούς τους εκπονήθηκε εκ των υστέρων ενώ όπως ανέφεραν δόθηκε περιορισμένος χρόνος διαβούλευσης.

Από την πλευρά τους οι παρεμβαίνοντες υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει πολεοδομική επιβάρυνση τονίζοντας ότι από τα 6.000 στρέμματα τα 3.500 είναι ελεύθεροι χώροι ενώ παράλληλα αναφέρθηκαν στις μικρές δασικές εκτάσεις που υπάρχουν υπογραμμίζοντας ότι τα δένδρα είναι τεχνικά φυτεμένα, διάσπαρτα και είναι καλλωπιστικά.

Οι δικηγόροι του Δημοσίου (ΝΣΚ) ανέφεραν ότι για το επίμαχο έργο πρέπει να εξετασθεί και η οικονομική διάστασή του επισημαίνοντας ότι δημιουργεί 19.000 θέσεις εργασίας και αποφέρει έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου. Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

1
σχόλιο
  1. avatar Π Β

    Σε αυτή την χώρα το νέο, το μοντέρνο, η δουλειά, η αξιοποίηση, η ανάπτυξη, η εξέλιξη βάλλονται λυσσαλέα από μισαλλόδοξους οπισθοδρομικούς. Κατά την δική τους γνώμη η επιβάρυνση των νέων χρήσεων είναι δυσμενέστερη από την προηγούμενη χρήση με τα καυσαέρια, ήχο, κίνηση αεροπλάνων, ιχ ή μμμ προς το τέως αεροδρόμιο.
    Είναι τόσο φτωχά τα επιχειρήματά τους που το ΣτΕ με απλά λόγια θα τα απορρίψει κατά απόλυτη πλειοψηφία. Θα μπορούσα για ώρες να αναλύω το ταλαιπωρημένο τους μυαλό, την εσωστρέφεια τους και την δυσκολία τους να συλλάβουν την εξέλιξη που συντελείται σε όλο το κόσμο που προοδεύει. Ας συγκρίνουν τη θέση της χώρας μας με την εξέλιξη χωρών πριν από 50 χρόνια που όμως ενστερνίστηκαν την νέες εποχές. Θα πρέπει να δουν τι έκανε η Βαρκελώνη, το Τελ Αβιβ, ολες Αραβικές χώρες, η Κορέα, η Κύπρος...
    Οι αντιλήψεις και η δικομανία αυτών των ανθρώπων καταστρέφουν ολόκληρες γενιές.

Παρακαλούμε περιμένετε ...