Τέσσερις σκληρές αερομαχίες χθες στο Αιγαίο

Τέσσερις σκληρές αερομαχίες χθες στο Αιγαίο

Οι τούρκοι χειριστές επέμειναν στο βορειοανατολικό Αιγαίο

Ιδιαίτερα ενεργή υπήρξε χθες η τουρκική πολεμική αεροπορία στο Αιγαίο καθώς έστειλε σε αυτό 16 μαχητικά εκ των οποίων τα 6 ήταν οπλισμένα με αποτέλεσμα να σημειωθούν 4 σκληρές αερομαχίες.

Συγκεκριμένα η Άγκυρα έστειλε έναν σχηματισμό 4 F-16, ένα ζευγάρι από Φάντομ F-4 και πέντε ζεύγη μαχητικών F-16, προφανώς προσομοιώνοντας σχηματισμούς βομβαρδισμού.

To «πανηγύρι» ξεκίνησε από το πρωί όταν τουρκικά μαχητικά μπήκαν στο FIR Αθηνών μεταξύ Λήμνου και Λέσβου ενεργοποιώντας τα μαχητικά αναχαίτισης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που έσπευσαν να τα συναντήσουν.

Τα τουρκικά μαχητικά δεν υπάκουσαν στις υποδείξεις με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η πρώτη αερομαχία που ήταν αρκετά σκληρή καθώς οι τούρκοι χειριστές δεν έδειχναν να αντιλαμβάνονται πως τα ελληνικά μαχητικά είχαν αποκτήσει το τακτικό πλεονέκτημα και σε περίπτωση πραγματικής αερομαχίας τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Μετά από λίγα λεπτά οι τούρκοι έκαναν πως αποχωρούσαν αλλά φτάνοντας στα όρια του FIR Αθηνών γύρισαν εκ νέου προς δυτικά. Το Ελληνικό Κέντρο Επιχειρήσεων έστειλε εκ νέου τα μαχητικά που είχε εμπλέξει αρχικά με αποτέλεσμα μια δεύτερη εξίσου σκληρή αερομαχία.

Η Τουρκία δοκίμασε δύο ακόμα φορές σε κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο αλλά πήρε την ίδια απάντηση από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.Συνολικά χθες οι τούρκοι σημείωσαν 7 παραβιάσεις και 7 παραβάσεις

Μαρίνος Γκασιάμης