Μαθητική κινητοποίηση για το Μακεδονικό στη Θεσσαλονίκη

Μαθητική κινητοποίηση για το Μακεδονικό στη Θεσσαλονίκη

Με τη συμμετοχή περίπου 1.500 μαθητών

Με τη συμμετοχή περίπου 1.500 μαθητών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η μαθητική κινητοποίηση για τη Μακεδονία, σε συνέχεια των καταλήψεων των τελευταίων ημερών σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Μετά τις 11 το πρωί, μαθητές συγκεντρώθηκαν στον Λευκό Πύργο από όπου και ξεκίνησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης σταμάτησαν και φώναξαν συνθήματα εναντίον του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη. Στη συνέχεια μέσω της οδού Τσιμισκή κινήθηκαν προς την Αγίας Σοφίας, από εκεί ανέβηκαν στην Εγνατία και μέσω της οδού Βενιζέλου κατέληξαν στον υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης (ΥΜΑ-Θ). Εκεί ανάρτησαν πανό με συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και διαδήλωσαν την αντίθεση τους στη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ αρκετές φορές ακούστηκε ο εθνικός ύμνος. Κάποιοι μαθητές κρατούσαν πανό για να διαχωρίσουν τις θέσεις τους από εκείνες της Χρυσής Αυγής.

Περίπου 30-50 διαδηλωτές είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και κρατούσαν καδρόνια και ξύλα. Αυτοί κατά διαστήματα επιχείρησαν να κινηθούν εναντίον ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου, τα οποία εντόπισαν σε σημεία εκτός της πορείας, αλλά τη συμπλοκή απέτρεψαν οι αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν ισχυρή παρουσία σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης.

Όταν η πορεία κατέληξε στο ΥΜΑ-Θ η ίδια ομάδα πέταξε μία φωτοβολίδα και μπουκάλια νερού προς το μέρος των αστυνομικών, που εμπόδιζαν την είσοδο από την εξωτερική καγκελόπορτα του υπουργείου. Λίγο πριν τις 2 μετά το μεσημέρι και αφότου η μαθητική συγκέντρωση διαλύθηκε, μικρής έντασης επεισόδια προκλήθηκαν μπροστά από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, με τα άτομα αυτά να εκτοξεύουν αντικείμενα και πέτρες προς την μεριά των αστυνομικών, οι οποίοι τους απώθησαν κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.