24ωρο απεργιακό μπλακ άουτ – «Νεκρώνει» αύριο η χώρα

24ωρο απεργιακό μπλακ άουτ – «Νεκρώνει» αύριο η χώρα

Ποιοι συμμετέχουν και πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Νεκρώνει από αύριο Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου ο κρατικός τομέας καθώς η ΓΣΕΕ έχει προκηρύξει πανελλαδική 24ωρη απεργία.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών έχει καλέσει σε συλλαλητήριο με αφετηρία την πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 το πρωί. Συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Η ΓΣΕΕ έχει απευθύνει έκκληση σε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους.
Χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς και πλοία την Τετάρτη.

Επίσης, το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ, καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών, εξήγγειλαν 24ωρη απεργία, συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Πιο αναλυτικά, για αύριο Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου τα σωματεία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ) και η ΠΝΟ έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική 24ωρη απεργία.

Έτσι, εκτός από τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, στην απεργία θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στο μετρό. Επίσης, την ίδια μέρα τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια αφού η ΠΝΟ ανακοίνωσε 24ωρη απεργία.

Ειδικότερα, στις 28 Νοεμβρίου:

24ωρη απεργία σε μετρό, ηλεκτρικό (τρένο – πράσινη γραμμή) και τραμ.
Τα λεωφορεία θα κινούνται από 09:00 έως 21:00. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας των Λεωφορείων θα επέλθει έως τις 10:00 π.μ. ενώ τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 20:00.

Τα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ) θα έχουν 24ωρη απεργία
Η κινητοποίηση της ΠΝΟ η οποία περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες πλοίων, θα αρχίσει στις 00:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης 28 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 24:00 της ίδιας ημέρας.

Απεργία στα ΜΜΕ σήμερα Τρίτη 27 Νοεμβρίου

24ωρη απεργία σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την ΕΡΤ, τη ΓΓΕΕ, το ΑΠΕ - ΜΠΕ και τα γραφεία Τύπου, από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης 27 Νοεμβρίου 2018 έως τις 6:00 π.μ. της Τετάρτης 28 Νοεμβρίου 2018, αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια των συνεργαζόμενων Ενώσεων στον χώρο του Τύπου.

Η 24ωρη απεργία γίνεται στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ για την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου

Τα αιτήματα της πανελλαδικής απεργίας

Με βασικό σύνθημα «απεργούμε-αγωνιζόμαστε-διεκδικούμε», ο κόσμος της μισθωτής εργασίας απαιτεί, μεταξύ άλλων, «κατάργηση φοροεπιδρομής, 751 ευρώ ενιαίο κατώτατο μισθό, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εργασία για όλους, καθώς και δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς καμία περικοπή σε συντάξεις και παροχές».

Συγκεκριμένα, κάποιες βασικές διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ συνοψίζονται, ως εξής:
«- Άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού έτους 2019. Άμεση επιστροφή των παράνομων μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, επιδόματα γιορτών και επιδομάτων αδείας.

  • Εθνικό οικονομικό σχεδιασμό τεχνολογικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης με ρήτρες κοινωνικής προστασίας στη βάση των θέσεων της ΓΣΕΕ, που θα ανατρέπει το περιβάλλον ύφεσης, αποβιομηχάνισης, απολύσεων, επισφαλούς και αδήλωτης εργασίας, ανεργίας, φτωχοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού.
  • Προαγωγή της κοινωνικής ασφάλισης με την εγγύηση του κράτους, με διασφάλιση της βιωσιμότητας και των παροχών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
  • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Καμία εξαίρεση από την εργατική προστασία, λόγω ηλικίας. Επείγοντα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις και των θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας στη βάση των θέσεων της ΓΣΕΕ. Ρητή νομοθετική απαγόρευση απολύσεων σε επιχειρήσεις που λαμβάνουν οποιασδήποτε μορφής επιδότηση (θέσεων εργασίας, ασφαλιστικών εισφορών). Πλήρης αποκατάσταση του προνομίου των εργατικών απαιτήσεων. Αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις. Σεβασμός στην αργία της Κυριακής. Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Προστασία επαγγελματικών ειδικοτήτων και σύνδεση με επαγγελματικά δικαιώματα. Αυστηρή προστασία των όρων εργασίας και της απασχόλησης ευάλωτων σε διακρίσεις και βία ομάδων.
  • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχα το δικαίωμα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα απεργίας. Άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και μετέπειτα καθορισμός του ύψους του, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με αποκατάσταση της καθολικής της δέσμευσης.
  • Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας-ρητή απαγόρευση πλειστηριασμού της.
  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα.
  • Πρόσβαση όλων σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλειας. Σταθερές πολιτικές για την οικογένεια και το παιδί, τις πολυμελείς και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της υπηρεσιακής ικανότητας των ελεγκτικών μηχανισμών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική».