Τα πρόστιμα αύξησαν τα έσοδα στα μέσα μεταφοράς

Αύξηση στα έσοδά τους εμφάνισαν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μετά από οκτάμηνη πτώση στα έσοδα, κάτι που δίνει αισιοδοξία στους υπευθύνους των αστικών συγκοινωνιών για μείωση των ελλειμμάτων.

Τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης 24 Σεπτεμβρίου, οπότε άρχισαν εντατικοί έλεγχοι κατά της λαθρεπιβίβασης, μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου, δείχνουν ότι οι πωλήσεις εισιτηρίων και καρτών αυξήθηκαν κατά 9,9%, ενώ τους προηγούμενους μήνες καταγραφόταν μια σημαντική πτώση, με αποκορύφωμα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπου η μείωση ξεπέρασε το 21%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τον τελευταίο μήνα διεξήχθησαν συνολικά 205 έλεγχοι σε 16 σταθμούς της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) και συμμετείχαν ημερησίως, κατά μέσο όρο, 21 ελεγκτές από την ΣΤΑΣΥ και 12 από την ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες). Επιβλήθηκαν 5.585 πρόστιμα αξίας 443.524 euro. Από αυτά το 3,7% (αξίας 14.826 euro) εισπράχτηκε επί τόπου ενώ το υπόλοιπο 96,3% καταλογίστηκε επί πιστώσει.

Με βάση τα στοιχεία, το 62% των παραβάσεων αφορούσαν επιβάτες που δεν είχαν προμηθευτεί εισιτήριο ενώ το 19% δεν επέδειξαν το δελτίο μερικής απαλλαγής. Τα πλαστά εισιτήρια που εντοπίστηκαν αντιστοιχούν σε ποσοστό 4,3%.