Πόσο μετακινήθηκαν η Ζάκυνθος και ο Πύργος από τον σεισμό

Πόσο μετακινήθηκαν η Ζάκυνθος και ο Πύργος από τον σεισμό

Ο καθηγητής Άκης Τσελέντης αναμένει ότι θα σημειωθούν ισχυροί μετασεισμοί και το επόμενο διάστημα

Η πόλη της Ζακύνθου μετατοπίστηκε προς τα νοτιοδυτικά κατά 4,7 εκατοστά και όχι κατά 3 εκατοστά, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά και η πόλη του Πύργου μετατοπίστηκε προς τα δυτικά κατά 1,7 εκατοστά από τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας και διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκη Τσελέντη.

«Το Κερί σίγουρα μετατοπίστηκε περισσότερο, αλλά δεν έχουμε σχετικό όργανο στην περιοχή», ανέφερε ακόμη ο καθηγητής σε ανάρτησή του στο Facebook. Όσον αφορά στη μετασεισμική ακολουθία μετά το μεγάλο σεισμό της Ζακύνθου, ο κ. Τσελέντης αναφέρει, ότι «συνεχίζεται κανονικά και αναμένεται να διαρκέσει με σταδιακά ελαττούμενη συχνότητα εμφάνισης μετασεισμών (αριθμός μετασεισμών ανά ημέρα), όχι όμως και μεγεθών».

Αναφέρει επίσης, ότι «είναι νωρίς ακόμα να πούμε ότι ο μετασεισμός των 5,6 υπήρξε ο κυρίως μετασεισμός και είναι υπαρκτή η πιθανότητα, να έχουμε και άλλους της ίδιας τάξης μεγέθους τους επόμενους μήνες». Καταλήγοντας αναφέρει, ότι «μέχρι στιγμής τα δίκτυά μας δεν δείχνουν μετανάστευση των επικέντρων προς άλλο κοντινό ρήγμα».