«Ελλάδα – ΠΓΔΜ αφήνουν πίσω τον αεροπορικό αποκλεισμό»

«Ελλάδα – ΠΓΔΜ αφήνουν πίσω τον αεροπορικό αποκλεισμό»

Πώς σχολιάζουν Guardian και Reuters την πρώτη απευθείας πτήση από Αθήνα προς Σκόπια

Ύστερα από μια δεκαετία χωρίς εναέρια διασύνδεση, η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ αφήνουν πίσω τους τον τελευταίο αεροπορικό αποκλεισμό στην Ευρώπη, γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian. Στις 18.40 την Πέμπτη, η πρώτη πτήση προς τα Σκόπια, την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας. Αξιωματούχοι κάνουν λόγο για μια ιστορική στιγμή για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, καθώς κινούνται προς τον τερματισμό της διαμάχης για το όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

«Αυτό είναι ενδεικτικό της μεγάλης βελτίωσης των σχέσεών μας», δήλωσε στον Guardian ο πρεσβευτής της ΠΓΔΜ στην Αθήνα, Ντάρκο Ανγκέλοφ. «Καθώς πρόκειται για γειτονικές χώρες, ήταν πολύ αναγκαία και θα είναι ευπρόσδεκτη από την επιχειρηματική κοινότητα» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην εναέρια διασύνδεση.

«Οι δύο χώρες διορθώνουν τους δεσμούς τους»

Η Ελλάδα και η πΓΔΜ ξεκίνησαν εκ νέου την εναέρια διασύνδεση μεταξύ τους μετά από 12ετή διακοπή, καθώς οι δύο χώρες επιδιώκουν να διορθώσουν τους δεσμούς τους μετά την επίτευξη συμφωνίας τον Ιούνιο για τον τερματισμό της διαφωνίας γύρω από το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η διαδρομή περίπου μιας ώρας που συνδέει την Αθήνα με τα Σκόπια θα εκτελείται από το μεγαλύτερο αερομεταφορέα της Ελλάδας, την Aegean Airlines, δύο φορές την εβδομάδα. Ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μπουγιάρ Οσμάνι βρέθηκε στην Αθήνα οδικώς για τη σχετική ανακοίνωση. «Η Ελλάδα θα είναι ο στενότερος σύμμαχός μας και τώρα κατευθύνομαι προς το αεροδρόμιο καθώς αποκαθιστούμε μια αεροπορική σύνδεση που συμβολίζει μια νέα στρατηγική εταιρική σχέση στην περιοχή», δήλωσε ο Oσμάνι μετά από συνομιλίες με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.

1
σχόλιο
  1. avatar LUCI666FER

    BRAVO KE STIS DIO KIVERNISIS.OI ELINES STELNOUME TIN AGAPI KE FILIA MAS STOUS GITONES KE FILOUS STI MACEDONIA.

Παρακαλούμε περιμένετε ...