Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της ΚΕΔΕ για την πολιτική προστασία της χώρας

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της ΚΕΔΕ για την πολιτική προστασία της χώρας

Περιμένουμε από την Πολιτεία να το στηρίξει και οικονομικά επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γώργος Πατούλης

Το σχέδιο για ένα αποτελεσματικό σύστημα όχι μόνο διαχείρισης καταστροφών αλλά συνολικής πολιτικής προστασίας που έχει ανάγκη η χώρα -το οποίο έχει καταθέσει στους αρμόδιους κρατικούς φορείς και στην κυβέρνηση η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)- παρουσίασε ο πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης, σε παρέμβαση του στην ημερίδα που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με θέμα «Φυσικές Καταστροφές: Πρόληψη, Πολιτική Προστασία και Έργα Υποδομής».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες τραγωδίες στο Μάτι και τη Μάνδρα, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως οι επιστήμονες προειδοποιούν, αλλά αυτοί που έχουν την ευθύνη διαχείρισης και πρόληψης είναι η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία.

Η πρόταση της ΚΕΔΕ είναι η εξής:

- Αναγνώριση, ανάλυση και εκτίμηση των κινδύνων ξεχωριστά για κάθε αιτία κινδύνου σε επίπεδο δήμου ή ομάδας δήμων.

- Αποκεντρωμένη οργάνωση και λειτουργία ενός αυτάρκους μηχανισμού πολιτικής προστασίας στη βάση της εγγύτητας αλλά και με γνώμονα τη γεωμορφολογία του ελλαδικού χώρου.

- Ξεκάθαρο, απλουστευμένο και σταθερό θεσμικό πλαίσιο με συγκεκριμένες και αποκλειστικές αρμοδιότητες για κάθε επίπεδο της διοίκησης και με πολύ συγκεκριμένες για τους φορείς της αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού. Δεν μπορεί τη στιγμή που καίγονται σπίτια και χάνονται ζωές να ψάχνουμε στον χάρτη αν η φωτιά πέρασε τα διοικητικά όρια ενός δήμου για να μεταβιβαστεί αυτόματα, για παράδειγμα, η αρμοδιότητα της εκκένωσης από τον δήμο στην περιφέρεια.

- Κεντρικό επιχειρησιακό σχεδιασμό που θα εστιάζει στο επίπεδο της θέσπισης κανόνων, εγχειριδίων επιχειρησιακής λειτουργίας, μοντέλου οργάνωσης, περιεχομένου εκπαίδευσης στελεχών και εθελοντών.

- Ειδικό πρόγραμμα αντισεισμικού ελέγχου σε όλα τα σχολικά κτίρια αλλά και τα δημοτικά κτίρια.

- Επιχειρησιακά σχέδια σε κάθε δήμο και οργάνωση τοπικών μηχανισμών που θα εγγυώνται την άμεση παρέμβαση του μηχανισμού διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πολιτικής προστασίας με την ελάχιστη χρονική απόκριση. Παράλληλα, πρόσληψη και εκπαίδευση στελεχών στους δήμους που θα στελεχώσουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Πατούλης πρόσθεσε πως η ΚΕΔΕ, με την επιστημονική συνδρομή του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει σχεδιάσει την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε θέματα πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων από φυσικές ή άλλες καταστροφές. Το πρόγραμμα θα αφορά τη σχολική κοινότητα, τους τοπικούς φορείς, εθελοντικές ομάδες και τους ίδιους τους πολίτες. «Περιμένουμε από την Πολιτεία να το στηρίξει και οικονομικά» επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.