Πότε περιμένουν οι ειδικοί το πρώτο κύμα γρίπης για φέτος

Πότε περιμένουν οι ειδικοί το πρώτο κύμα γρίπης για φέτος

Τι συμβουλεύουν για την προστασία του πληθυσμού και ειδικά των ομάδων υψηλού κινδύνου

Κατά τη φετινή περίοδο δεν έχει ανιχνευθεί μέχρι σήμερα κρούσμα εποχικής γρίπης, σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. Τα διάφορα κρυολογήματα που εμφανίζονται αυτή την εποχή, οφείλονται σε άλλους ιούς, εκτός των ιών της γρίπης, οι οποίοι προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα και συνήθως είναι ρινοϊοί.

Το Ινστιτούτο επισημαίνει ότι συνήθως η γρίπη πρωτοεμφανίζεται στην Ελλάδα προς τα μέσα Δεκεμβρίου ή αργότερα, ενώ δεν μπορεί να προβλεφθεί εκ των προτέρων η έκταση και η βαρύτητα της γρίπης, ούτε ποιος τύπος ιού γρίπης θα επικρατήσει.

Γρίπη ή κρυολόγημα; Πώς θα τα ξεχωρίσετε

Το φθινόπωρο είναι η «αγαπημένη» περίοδος των ιών και οι ιώσεις κάθε μορφής αλλά και το κρυολόγημα ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους. Οι εποχιακές αυτές ιώσεις προσβάλλουν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα και τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι το επίμονο φτέρνισµα, το συνάχι, ο βήχας, ο πονόλαιµος, τα δέκατα ή και ο πυρετός.

Αυτό που προσβάλλει τους περισσότερους ανθρώπους είναι το κοινό κρυολόγημα. Πολύ συχνά μπερδεύουμε το κρυολόγημα με τη γρίπη, όμως δεν πρόκειται για το ίδιο πράγμα.

Και το κρυολόγημα οφείλεται σε ιούς, που προσβάλλουν το αναπνευστικό. Συνήθως, όμως, έχει πιο ήπια συμπτώματα από τη γρίπη και οφείλεται σε διαφορετικούς τύπους ιών.

Διαβάστε πώς θα ξεχωρίσετε αν έχετε γρίπη ή κρυολόγημα και πώς θα τα αντιμετωπίσετε.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν κατά της γρίπης

Για να μειωθούν οι συνέπειες της γρίπης στον ελληνικό πληθυσμό, το Ινστιτούτο Παστέρ συνιστά τον εμβολιασμό. Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης διακρίνεται σε τριδύναμο, το οποίο περιλαμβάνει τους υπότυπους Α(Η1Ν1)pdm09 και A(H3N2) του ιού γρίπης Α και ένα στέλεχος ιού γρίπης Β, καθώς και στο τετραδύναμο, που έχει την ίδια σύνθεση, αλλά περιέχει ένα επιπλέον στέλεχος του ιού γρίπης Β.

Το Ινστιτούτο υπογραμμίζει ότι «το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές και χωρίς παρενέργειες, όπως έχει αποδειχθεί από την μέχρι σήμερα μεγάλη χρήση του. Έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στη μείωση των περιστατικών γρίπης, αλλά και στην αποφυγή της ανάγκης για νοσηλεία σε νοσοκομείο ή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και βεβαίως στη μείωση των θανατηφόρων περιστατικών».

Παιδιά, άτομα μεγάλης ηλικίας και άτομα με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού και καρδιαγγειακού συστήματος έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό έναντι της εποχικής γρίπης.