Τι σημαίνει να είσαι εθελοντής;

Τι σημαίνει να είσαι εθελοντής;

Πώς ο προσκοπισμός μπορεί να αλλάξει τον ψυχισμό των νέων

Τι είναι ο εθελοντισμός; 1.380.000 λήμματα, σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, εμφανίζει η μηχανή αναζήτησης της google όταν κάποιος αναζητήσει τη λέξη εθελοντισμός. Η επικαιρότητα της έννοιας αναντίρρητη. Στην εποχή μας υπάρχουν χιλιάδες φορείς που προσφέρουν ευκαιρίες εθελοντικής εργασίας ή συμμετοχής σε πολλά πεδία δραστηριοποίησης της κοινωνίας των πολιτών. Είναι τέτοια η ποικιλία εθελοντικών δράσεων, που μάλλον θα πρέπει να αναφερόμαστε σε εθελοντισμούς παρά σε μια ενιαία μορφή εθελοντισμού.

Αυτού του είδους η πρακτική αναφέρεται στην ηθελημένη παροχή υπηρεσιών χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής, προς όφελος της κοινωνίας και αναδύθηκε παράλληλα με την ανάπτυξη φορέων της κοινωνίας των πολιτών και την επικράτηση κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων στη σύγχρονη κοινωνία. Βασίστηκε σαφώς στην ιδέα του υπηρετείν που εμφανίστηκε στις τραυματικές εμπειρίες της ανθρωπότητας κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Και σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ η ουσιαστική συζήτηση για το ποιος μπορεί να είναι ο εθελοντισμός του 20ου αιώνα.

Η απάντηση είναι μία: Ο Προσκοπισμός, ο οποίος σε ολόκληρο τον κόσμο βασίζεται στη συνέργεια εκατομμυρίων ενηλίκων. Επενδύοντας στην ηθική διαπαιδαγώγηση των αυριανών πολιτών και, συνήθως, όχι προσδοκώντας ένα άμεσο υλικό αποτέλεσμα. Είναι βέβαιο πως όπου χρειαστεί η ανθρώπινη αλληλεγγύη και συμπαράσταση αλλά και κοινωνική παρέμβαση θα συναντήσεις έναν Πρόσκοπο ωστόσο αυτό συνιστά το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας. Το «να βοηθώ κάθε άνθρωπο και σε κάθε περίσταση», αποτελεί μια καλή πρακτική στην οποία τα παιδιά συνηθίζουν από τη σχολική τους ηλικία. Ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί μια γενιά με κουλτούρα εθελοντισμού που θα λειτουργεί πολλαπλασιαστικά σε όποιο περιβάλλον κι αν βρεθεί.

Στην Ελλάδα το 2017 οι Πρόσκοποι ανέλαβε πρωτοβουλίες για την δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για τον εθελοντισμό, προσπάθεια μείζονος σημασίας προκειμένου οι φορείς του εθελοντισμού να μπορούν να λειτουργούν με διαφάνεια και λογοδοσία.

Στον εθελοντισμό ωστόσο δεν δίνεις μόνο αλλά βελτιώνεις και τον εαυτό σου. Διευρύνεις τους ηθικούς σου ορίζοντες, παίζεις τον δικό σου ρόλο στη πρόοδο της κοινωνίας, λειτουργείς στα πλαίσια μιας ομάδας, αναλαμβάνεις ρόλους ανάμεσα σε ομότιμους συνεργάτες, καλείσαι να προγραμματίσεις και να υλοποιήσεις έργα, να λάβεις αποφάσεις. Δεξιότητες και εφόδια αξιοποιήσιμα στον επαγγελματικό στίβο και τη προσωπική μας ζωή. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που συχνά χρησιμοποιείται η φράση: «ευκαιρίες εθελοντισμού».

Τέτοιες ευκαιρίες προσφέρουν οι Πρόσκοποι, ευκαιρίες για δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου μέσα από την εκπαίδευση κριτικά σκεπτόμενων πολιτών. Είναι απλό να βοηθήσεις σε αυτή την αποστολή… Σκέψου το!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ