Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα: Είμαστε σε μία ταραχώδη γειτονιά

Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα: Είμαστε σε μία ταραχώδη γειτονιά

Σύμφωνα με τον Χαλίτ Τσεβίκ, στόχος της Τουρκίας είναι η ολική αποτροπή των μεταναστευτικών ροών

Την ανάγκη συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, προέταξε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα, Χαλίτ ΤσεβίΕλλάδα. Ξεκινώντας την ενημέρωση δημοσιογράφων στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, ο Τούρκος πρέσβης παρατήρησε πως τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα βρίσκονται σε μια ταραχώδη γειτονιά, στην οποία αντιμετωπίζουν από κοινού μερικές από τις κρίσεις της. «Στο μεταναστευτικό οι δύο χώρες συνεργάζονται εκτενώς, πέτυχαν πολλά, υπάρχουν κάποιες ελλείψεις, αλλά ο στόχος είναι Τουρκία και Ελλάδα να εργαστούν μαζί για τον αποτελεσματικό έλεγχο της μετανάστευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρέσβης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σχετικά με την τουρκική πολιτική ανθρωπιστικής βοήθειας και μετανάστευσης.

Εστιάζοντας περαιτέρω στο ζήτημα, ο κ. Τσεβίκ ξεδίπλωσε το πλέγμα της τουρκικής πολιτικής σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, αλλά και τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Κύριοι πυλώνες της τουρκικής αρχιτεκτονικής στο ζήτημα αυτό, όπως ανέλυσε, είναι ο συνδυασμός ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθεια. Η λογική πίσω από την προσέγγιση αυτή, όπως είπε, είναι «δεν χαρίζουμε ψάρια, αλλά τους μαθαίνουμε να ψαρεύουν», σημειώνοντας πως όταν συνδυάζονται η ανθρωπιστική και η αναπτυξιακή βοήθεια, καθίσταται πιο αποτελεσματική και αποδοτική η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

«Στόχος η ολική αποτροπή των μεταναστευτικών ροών»

Σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στην Ελλάδα, ανέφερε πως ο στόχος είναι η ολική αποτροπή, προσθέτοντας πως πρέπει να γίνει αποδεκτό πως δεν είναι δυνατό να σταματήσουν τελείως. Παρατήρησε μάλιστα πως μετά τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ο αριθμός τους μειώνεται γρήγορα. Είναι μεταξύ 50 και 100 καθημερινά. Το 2015 ο αριθμός ανερχόταν στους 7.000, ενώ το πρώτο 8μηνο του 2018 ο μέσος αριθμός καθημερινών αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου είναι 83. (σ.σ. Σύμφωνα με τη FRONTEX, η διέλευση από το Αιγαίο το πρώτο 8μηνο του 2018 αυξήθηκε 24%.)

Ερωτηθείς για τις επιστροφές μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, ανέφερε πως από τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, στις 18 Μαρτίου 2016, έως σήμερα ο αριθμός ανέρχεται στους 1.740, εκ των οποίων 309 Σύροι. Συνεχίζοντας, εκτίμησε πως ο αριθμός αυτός είναι πολύ χαμηλός και συμπλήρωσε πως αν είναι μεγαλύτερος θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για νέους μετανάστες να διασχίσουν το Αιγαίο.

Σκιαγραφώντας την τρέχουσα κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα του, έκανε λόγο για διπλή πρόκληση για την Τουρκία, από τη μία προσπαθεί να αποτρέψει την εισροή από τα ανατολικά και νότια σύνορά της, και από την άλλη προσπαθεί να εμποδίζει τη διέλευσή τους από τα δυτικά σύνορα προς την Ευρώπη. «Η Τουρκία είναι χώρα προορισμού, αλλά και χώρα διέλευσης και προσπαθεί να αποτρέψει και τα δύο».

Αναδεικνύοντας τη συμβολή της Τουρκίας, επικαλούμενος την έκθεση Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Βοήθειας για το 2017 και το 2018, είπε πως η χώρα του κατατάσσεται πρώτη στην ανθρωπιστική βοήθεια, με 8 δισ. δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής της βοήθειας απευθύνεται σε Σύρους στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τα 4,5 εκατ. πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα του, περίπου 3,5 εκατ. είναι από τη Συρία.

Σημειώνεται πως λόγω της λήξης της θητείας του, η ενημέρωση αυτή του Χαλίτ Τσεβίκ είναι η τελευταία προς τους δημοσιογράφους, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Είναι τιμή για μένα να ολοκληρώσω τη διπλωματική μου καριέρα στην Αθήνα» ανέφερε ο κ. Τσεβίκ, καθώς συνταξιοδοτείται σε δύο χρόνια, έπειτα από μια 40ετή σταδιοδρομία στο διπλωματικό σώμα της χώρας του.

1
σχόλιο
  1. avatar ΑΛΕΞΗΣ

    Σε ταραχώδη γειτονιά εξ' αιτίας της Τουρκίας που θυμάται ότι υπάρχει διεθνές δίκαιο και διεθνείς νόμοι μόνο όποτε έχει όφελος ενώ κατά τα άλλα ξεχνάει τα πάντα περί διεθνούς δικαίου και συμπεριφέρεται σαν ορδή βαρβάρων, με την ίδια νοοτροπία δηλαδή που είχαν πριν από αιώνες όταν εμφανίστηκαν στην περιοχή για να αρπάξουν ότι μπορούσαν με τη βία. Ένα τέτοιο κράτος δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρακαλούμε περιμένετε ...