Ξεκινά η εβδομάδα του… «Ορέστη» – Πού θα «χτυπήσει» η σφοδρή κακοκαιρία

Ξεκινά η εβδομάδα του… «Ορέστη» – Πού θα «χτυπήσει» η σφοδρή κακοκαιρία

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ

Νέα εβδομάδα, νέα δεδομένα αναφορικά με τον καιρό που τείνει να δείξει το άγριο πρόσωπό του. Το βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίζεται στην περιοχή της Σικελίας αναμένεται μέσα στις επόμενες 24 ώρες να κινηθεί αρχικά προς τις ακτές της Αφρικής και στη συνέχεια προς το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, προκαλώντας ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της χώρας. Πιο συγκεκριμένα:

Σήμερα Δευτέρα, προβλέπονται βροχές και καταιγίδες που θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο και στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας  (εξαίρεση αποτελούν η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη), στα δυτικά κυρίως τμήματα της Κρήτης και πιθανόν κατά περιόδους στις Σποράδες. Μέχρι και το μεσημέρι τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά στο Ιόνιο, ενώ κατά το δεύτερο μισό της ημέρας ισχυρά φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Κατά τόπους είναι πιθανό να εκδηλωθούν και χαλαζοπτώσεις. Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων έως 7 μποφόρ θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ στο Ιόνιο θα επικρατήσουν άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις που θα φτάνουν τα 7-8 και πιθανόν τοπικά τα 9 μποφόρ.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η εκτιμώμενη θέση του «Ορέστη» τις βραδινές ώρες της Δευτέρας καθώς και η κατανομή των βροχοπτώσεων κατά το δεύτερο μισό της. Η κακοκαιρία έχει ονομαστεί Ορέστης από τους μετεωρολόγους του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Αύριο Τρίτη, αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες που ενδέχεται να συνοδευτούν τοπικά από χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας  από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, στις Δυτικές Κυκλάδες και στην Κρήτη. Έντονα φαινόμενα ενδέχεται επίσης να επηρεάσουν τμήματα του νομού Αττικής. Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα διατηρηθούν στα επίπεδα των 6-7 μποφόρ ενώ στο Ιόνιο θα εξασθενήσουν φτάνοντας επίσης σε εντάσεις τα 7 μποφόρ.  Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Την Τετάρτη, καθώς ο «Ορέστης» θα κινείται προς το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, οι βροχές και οι καταιγίδες σταδιακά θα περιοριστούν στην Κρήτη με τα φαινόμενα να είναι τοπικά έντονα.

Τέλος από την Πέμπτη ψυχρές και ξηρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν προς την περιοχή μας ρίχνοντας σημαντικά τον υδράργυρο (πτώση έως και 10 βαθμούς σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες). Δείτε στο βίντεο την κίνηση των αερίων μαζών.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ

Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (πλην ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του Ιονίου και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική, τη νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις τοπικά 7 μποφόρ.

Αττική

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές από το απόγευμα.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.

Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν στη δυτική Μακεδονία μεμονωμένες καταιγίδες. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τοπικές νεφώσεις.

Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες από το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική Πελοπόννησο θα είναι ισχυρές.

Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Από το απόγευμα οι βροχές θα ενταθούν και τη νύχτα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά οι οποίες στη νότια Πελοπόννησο θα είναι τοπικά ισχυρές.

Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και μετά το απόγευμα στη δυτική Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι τοπικά ισχυρές.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.