Η εισαγγελική πρόταση για το «παραδικαστικό κύκλωμα»

Η εισαγγελική πρόταση για το «παραδικαστικό κύκλωμα»

Την ενοχή τριών εκ των συνολικά εννέα κατηγορουμένων εισήγηθηκε ο εισαγγελικός λειτουργός

Στην τελική ευθεία μπήκε η δίκη για την δράση του αποκαλούμενου «παραδικαστικού κυκλώματος», με βασικούς πρωταγωνιστές δικαστές και δικηγόρους, οι οποίοι βρέθηκαν στο εδώλιο μετά από καταγγελίες επιχειρηματία, ότι του ζητήθηκαν χρήματα με εκβιαστικό τρόπο, προκειμένου να κριθεί αθώος σε υπόθεση στην οποία ήταν κατηγορούμενος.

Μετά από ακροαματική διαδικασία 18 μηνών, ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εισηγήθηκε την ενοχή του προέδρου εφετών Γ. Ε. και γνωστού δικηγόρου του Πειραιά για δωροδοκία, η οποία φέρεται να ανήλθε στο ποσό των 600.000 ευρώ. Ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε την αθώωση του επίσης κατηγορούμενου επιχειρηματία, εκφράζοντας την πεποίθηση, ότι δεν έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη.

«Η επίμαχη πράξη της δωροδοκίας ήταν απότοκος έντονου φόβου που ένιωσε από τον αδίστακτο δικαστικό λειτουργό. Το μόνο που θα μπορούσε να δεχθεί, ήταν διαπραγματεύσεις ως προς τη μείωση αρχικού ποσού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος στη συνέχεια ζήτησε την ενοχή του αρχιμανδρίτη Ι.Γ. για την εκβίαση του επιχειρηματία, καθώς φέρεται να μεσολάβησε στην δωροδοκία του προέδρου Εφετών, ενώ παράλληλα εισηγήθηκε την απαλλαγή του, λόγω παραγραφής, για το αδίκημα της δωροδοκίας σε βαθμό πλημμελήματος.

Επιπλέον, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την απαλλαγή, λόγω παραγραφής, του δικηγόρου Π. Λ., αλλά και του ιερέα Δ.Ζ. Αντίθετα, ζήτησε την ενοχή του Σ.Γ. για διαμεσολάβηση σε ενεργητική δωροδοκία δικαστή άνω των 120.000 ευρώ. Με την πρόταση του ο εισαγγελέας ζήτησε να αθωωθεί, λόγω αμφιβολιών, ο δικηγόρος Κ.Ν., αλλά και την απαλλαγή του εφέτη Α.Μ. Επίσης, πρότεινε να απαλλαγούν από την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, όσοι κατηγορούμενοι κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για το συγκεκριμένο αδίκημα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο δικαστές το χρονικό διάστημα από τον Μάιο του 2009 έως τον Φεβρουάριο του 2010, φέρονται να έλαβαν 600.000 ευρώ από τον γνωστό δικηγόρο -μέσω του αρχιμανδρίτη– προκειμένου να αθωώσουν τον ίδιο και δύο συνεργάτες του, που δικάζονταν για το «παραδικαστικό κύκλωμα Νο 1». Επίσης, ο πρόεδρος εφετών Γ. Ε. κατηγορείται, ότι μέσω του αρχιμανδρίτη εκβίασε τον επιχειρηματία να του καταβάλει 60.000 ευρώ, προκειμένου να εκδώσει και για εκείνον απαλλακτική απόφαση.