«Κανένας κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχές»

«Κανένας κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχές»

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν μετρήσεις εξειδικευμένων εργαστηρίων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για την υγεία των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχές. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα, των υπόγειων υδάτων και του εδάφους τριών εξειδικευμένων εργαστηρίων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τομέα Έρευνας του υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με την ποιότητα του αέρα με βάση τα αποτελέσματα του Δημοκρίτου που σύντομα θα ανακοινωθούν στον ιστότοπο του Κέντρου, συμπεραίνεται πως δεν υπάρχει ανιχνεύσιμη επιβάρυνση επικίνδυνων οργανικών ενώσεων, αέριων και σωματιδιακών τύπων στις πληγείσες από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου περιοχές της Αν. Αττικής και δεν υφίσταται κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων.

Συγκεκριμένα, η μελέτη υλοποιήθηκε συντονισμένα από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών, το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ερευνών και το Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος.

Για τις μετρήσεις του αέρα επιλέχθηκαν συνολικά πέντε σημεία δειγματοληψίας: Ιερός Ναός Αναλήψεως Σωτήρος, Λύρειο Ίδρυμα, Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, Οικία στο Κόκκινο Λιμανάκι και ΚΑΑΥ Αγίου Ανδρέα. Έγιναν επίσης ενδεικτικές μετρήσεις ραδιενέργειας από το σταθμό συνεχούς καταγραφής στο Μάτι χωρίς να ανιχνευθεί κάτι πέραν των τυπικών τιμών του φυσικού υποβάθρου.

Όσον αφορά τα υπόγεια ύδατα, οι χημικές αναλύσεις που έγιναν σε τέσσερα δείγματα από γεωτρήσεις και πηγάδια στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι για βαρέα μέταλλα διοξίνες, πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες και άλλες χημικές ενώσεις, έδωσαν κανονικές τιμές συγκεντρώσεων.

Τέλος, χαμηλές ήταν και οι τιμές συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων που μετρήθηκαν σε δέκα δείγματα εδάφους από τις περιοχές Νέος Βουτζάς, Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι, εκ των οποίων τέσσερα συγκεντρώθηκαν από την οδό Δημοκρατίας, όπου βρέθηκε και η πλειονότητα των καμένων οχημάτων.

Σημειώνεται ότι οι τιμές χαρακτηρίζονται χαμηλές σε σύγκριση με τις οριακές τιμές που ορίζουν οι αντίστοιχες Οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συμπληρωματικές μετρήσεις που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω αποτελέσματα πραγματοποιήθηκαν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και θα ανακοινωθούν άμεσα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...