Άρχισαν οι απολογίες στη δίκη της Siemens

Άρχισαν οι απολογίες στη δίκη της Siemens

Κοινός παρονομαστής ήταν ο ισχυρισμός ότι δεν γνώριζαν για την ύπαρξη των «μαύρων ταμείων»

Στην τελική ευθεία μπήκε η δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens με τους κατηγορούμενους να δίνουν εξηγήσεις ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Κοινός παρονομαστής στις απολογίες του πρώην πρόεδρου του ΔΣ της εταιρίας, Heinrich von Pierer, και του Ηλία Γεωργίου, πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Siemens Hellas, ήταν ο ισχυρισμός ότι δεν γνώριζαν για την ύπαρξη των «μαύρων ταμείων».

Ο Heinrich von Pierer, ο οποίος ταξίδεψε από τη Γερμανία για να απολογηθεί, ανέφερε πως η γερμανική έρευνα απέδειξε ότι υπήρχαν δραστηριότητες «μη σύννομες», ωστόσο ο ίδιος, όπως είπε, δεν το γνώριζε και ισχυρίστηκε ότι συνέβαλε στο να δοθεί εντολή έρευνας στην Debevois and Plimpton.

Από την πλευρά του, ο κατηγορούμενος Ηλίας Γεωργίου ισχυρίστηκε πως διακινήθηκαν ποσά «για κατασκοπεία των ανταγωνιστών και φιλοξενία προσώπων που δεν ήθελε η μητρική να φαίνεται».
«Αυτά ξέρω, εγώ δεν αποκλείω τίποτα… Εγώ δεν συμμετείχα σε καμία δωροδοκία…» είπε για να ακούσει την παρατήρηση της εισαγγελέως: «Εκτός αυτή του Μαντέλη...». «Εγώ λέω πως δεν ήταν δωροδοκία…» απάντησε ο κατηγορούμενος. «Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις» επανήλθε η εισαγγελέας.

Μεγάλος απών ο φερόμενος ως βασικός πρωταγωνιστής στην υπόθεση Μιχάλης Χριστοφοράκος ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στη Γερμανία. Στο δικαστήριο εκπροσωπήθηκε από τη συνήγορό του η οποία έθεσε ζήτημα δεδικασμένου, επισημαίνοντας ότι ήδη ο εντολέας της έχει καταδικασθεί από το Ειρηνοδικείο Μονάχου για τα ίδια πραγματικά περιστατικά.

Όσο για τα πολυσυζητημένα ημερολόγια της γραμματέως του Αικατερίνης Τσακάλου, όπου έχουν καταχωρηθεί όλα τα ραντεβού με πολιτικά πρόσωπα και όχι μόνο, υποστήριξε ότι παρερμηνεύτηκαν.