Χάκερ υπέκλεψαν τα αρχεία εταιρείας ζητώντας λύτρα

Χάκερ υπέκλεψαν τα αρχεία εταιρείας ζητώντας λύτρα

Απαίτησαν να τους καταβάλει ένα ποσό σε bitcoin, για να του επιστρέψουν το υλικό

Θύμα εκβιασμού χάκερ έπεσε ιδιοκτήτης εταιρείας στη Ρόδο, που δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ροδιακή».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για την υπόθεση ενημερώθηκε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς υπάρχει κίνδυνος να συμβεί το ίδιο και σε άλλες εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», οι χάκερ κρυπτογράφησαν τον σέρβερ της εταιρείας, με αποτέλεσμα να χαθούν αρχεία, πελατολόγιο, λογαριασμοί και κωδικοί που υπήρχαν αποθηκευμένοι εκεί σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας. Στη συνέχεια έστειλαν e-mail στον ιδιοκτήτη (φώτο κάτω), ζητώντας να τους καταβληθούν ανώνυμα λύτρα σε bitcoin, ώστε να μην μπορούν να εντοπιστούν τα ίχνη τους, χρησιμοποιώντας μόνο τον κωδικό που απέστειλαν, για να μπορούν να αναγνωρίσουν, ότι πρόκειται για εκείνον.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας δεν υπέκυψε στον εκβιασμό, με συνέπεια να χάσει όλα τα αποθηκευμένα αρχεία από δύο υπολογιστές. Η μέθοδος μάλιστα που χρησιμοποίησαν οι χάκερ, ήταν καλά μελετημένη. Πρώτα «χτύπησαν» τον σκληρό δίσκο στον προσωπικό του υπολογιστή και στη συνέχεια τον απομακρυσμένο σέρβερ, έτσι ώστε να μην έχει τη δυνατότητα να τα επαναφέρει μέσω back up.

Ο ίδιος αποφάσισε να ακολουθήσει τη νόμιμη οδό και παράλληλα να δημοσιοποιήσει το παραπάνω γεγονός, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν ενδεχομένως άλλα υποψήφια θύματα. Όπως είπε μιλώντας στη «Ροδιακή», «έπειτα από αυτό που συνέβη θα συνιστούσα σε όσους κρατούν σημαντικά αποθηκευμένα αρχεία σε υπολογιστή ή σέρβερ, το back up να γίνεται σε εξωτερικό σκληρό δίσκο και όχι σε δίκτυο. Αυτή η μέθοδος είναι πιο ασφαλής για να μην χαθούν αρχεία».