«Θα θέλαμε έναν Έλληνα πιλότο στο πλευρό μας»

«Θα θέλαμε έναν Έλληνα πιλότο στο πλευρό μας»

Οι χειριστές την Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας κατάκτησαν τις πρώτες θέσεις σε ΝΑΤΟική άσκηση στην Ισπανία

Συνήθεια κοντεύει να καταντήσει η κατάκτηση των πρώτων θέσεων ανάμεσα στους πιλότους του ΝΑΤΟ για τους Έλληνες χειριστές, καθώς και στην προηγούμενη άσκηση οι πιλότοι της αεροπορίας μας είχαν εκλεγεί από τους συναδέλφους τους στο ΝΑΤΟ ως απλά... οι καλύτεροι.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας από τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου έως την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018, η 331 Μοίρα της 114 Πτέρυγας Μάχης με έδρα την βάση της Τανάγρας, συμμετείχε στην 3η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2018 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας. Για το σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν από την 114ΠΜ τέσσερα αεροσκάφη Mirage-2000-5 και ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, η 331 Μοίρα ανέλαβε αποστολές σύμφωνες με την αποστολή της Μοίρας τόσο σε Εθνικό όσο και σε Νατοϊκό πλαίσιο, με σκοπό την εξοικείωση και τη συνεργασία όλου του προσωπικού, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ.

Στην εν λόγω εκπαιδευτική σειρά, όπου συμμετείχαν οι Πολεμικές Αεροπορίες της  Ισπανίας με  αεροσκάφη EF2000 Eurofighter, της Γαλλίας με Rafale, του Βελγίου με F-16MLU, της Πολωνίας με F-16M και της Ιταλίας με Tornado και AMX , οι ιπτάμενοι της 331Μ που έστειλε η Ελλάδα, πρώτευσαν τόσο σε συλλογικό όσο και προσωπικό επίπεδο, στους τομείς της εκπαίδευσης, μεταξύ των πληρωμάτων των χωρών που συμμετείχαν σε αυτήν.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο news.gr στρατιωτική πηγή η πρωτιά αυτή ήρθε μετά από ψηφοφορία όλων των ΝΑΤΟικών πληρωμάτων που συμμετείχαν στην άσκηση και στα οποία τέθηκε το ερώτημα ποιον θα ήθελαν στο πλευρό τους σε περίπτωση επιχειρήσεων.

Η επιλογή ήταν «θα θέλαμε έναν Έλληνα πιλότο στο πλευρό μας»