Στην τελική ευθεία η υπόθεση με τις μίζες για τα Tor-M1

Στην τελική ευθεία η υπόθεση με τις μίζες για τα Tor-M1

Για ποιους ζητά απαλλαγή η εισαγγελέας

Στην τελική ευθεία μπήκε η δίκη για την υπόθεση των παράνομων χρημάτων που φέρονται να διακινήθηκαν επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου για την προμήθεια των ρωσικών οπλικών συστημάτων Tor-M1.

Η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εισηγήθηκε να κηρυχθούν ένοχοι ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Σμπώκος, το στέλεχος επιχειρήσεων, Γιώργος Κάμαρης, και ο διαχειριστής περιουσίας, Πέτρος Χριστοδουλίδης.

Ωστόσο, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την απαλλαγή του Γιώργου Χριστοδουλίδη, επίσης διαχειριστή περιουσίας και αδελφού του Πέτρου, καθώς για του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της απιστίας από κοινού, της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση αλλά και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η υπόθεση συνδέεται με την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων Tor-M1, μέσω της εταιρίας  Clavis, που εμφανίζεται να ίδρυσε ο κατηγορούμενος Γ. Κάμαρης. Όπως εκτιμάται από τις αρχές η εταιρία ήταν συμφερόντων το Γιάννη Σμπώκου και τη διαχείριση, σύμφωνα με την κατηγορία, φέρονται να είχαν οι αδελφοί Χριστοδουλίδη.

Η επίμαχη εταιρία εμφανίζεται, σύμφωνα με τη δικογραφία, να διακίνησε προς τον κατηγορούμενο επιχειρηματία Π. Γερμανό ποσά άνω των 2 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία στην συνέχεια μέσω άλλων εταιριών κατέληξαν στον Γιάννη Σμπώκο. Σύμφωνα με την κατηγορία, η μίζα που διακινήθηκε για τα ρωσικά όπλα με όχημα την Clavis άγγιξε τα 90 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος των επίδικων ποσών  έχουν επιστραφεί στο Δημόσιο, τόσο από τον κ. Καμάρη όσο και από τον κ. Γερμανό. Ο τελευταίος φέρεται να έχει επιστρέψει όλο το χρηματικό ποσό που του αποδίδεται, αρνούμενος πως γνώριζε την προέλευση των χρημάτων.