Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης

Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης

«Κανείς δικαστής ή εισαγγελέας δεν κοιμάται ήσυχος όσο βλέπει τις κοινωνικές αδικίες να εντείνονται»

Το θέμα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης βρέθηκε στο επίκεντρο του εορτασμού  του προστάτη του δικαστικού σώματος Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη στην Παλαιά Βουλή. Δικαστές αλλά και δικηγόροι δήλωσαν «παρών» στην πολιτιστική εκδήλωση των εννέα Δικαστικών Ενώσεων την ώρα που ο Δήμαρχος Αθηναίων Γεώργιος Καμίνης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτριος Βερβεσός, με τις τοποθετήσεις τους, έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενες πολιτικές παρεμβάσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Αιχμηρός ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος στην  ομιλία του έκανε λόγο για απόπειρα χειραγώγησης της δικαστικής εξουσίας, για χρησιμοποίηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με σκοπό την αποδυνάμωση και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης. Τα τελευταία χρόνια ανάφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καμίνης «παρατηρούμε αυτό το απειλητικό νεύμα της εξουσίας να διαιωνίζεται τρόπο τινά. Φαίνεται πως δεν αρκεί πλέον να αναδεικνύουμε τους ευνοούμενους, αλλά μπορούμε στη συνέχεια να τους διορίζουμε και συμβούλους παρά τω Πρωθυπουργώ, προκειμένου πια να μην αιωρείται αμφιβολία καμία ότι ο μηχανισμός ποδηγέτησης των δικαστών παραμένει παρών και άγρυπνος, διαρκής αλλά και ενισχυμένος, αφού έχει πια επισήμως εγκατασταθεί και στην ανώτερη βαθμίδα της κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, αφού επέκρινε τις έμμεσες και μη κυβερνητικές παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη, αλλά και την άρνηση εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων από την Πολιτεία, αναφέρθηκε στις αναγκαίες θεσμικές εγγυήσεις που πρέπει να διαμορφωθούν για την αναβάθμιση της λειτουργίας της εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ κατέγραψε και προτάσεις  στο πλαίσιο του συνταγματικού αναθεωρητικού διαλόγου .

Από την πλευρά του  ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, στον σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που θέτει ως προτεραιότητα του το υπουργείο αφού προηγηθεί διάλογος  «όχι επιπέδου συντεχνίας». Ο κ. Καλογήρου υποστήριξε πως επισπεύδονται οι διαδικασίες για την πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων αλλά και το ολοκληρωτικό πέρασμα της κατάθεσης όλων των ενδίκων μέσων και δικογράφων ηλεκτρονικά.

Στις προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης, τόνισε ο κ. Καλογήρου, είναι η επόμενη ημέρα για την Δικαιοσύνη να είναι σε καλλίτερες συνθήκες με κανόνες ισότητας και ισονομίας και με προέχοντα λόγο στην προστασία των ασθενέστερων πολιτών.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης αναφέρθηκε στις κοινωνικές αδικίες που κυριαρχούν στις μέρες μας. «Κανείς δικαστής ή εισαγγελέας δεν κοιμάται ήσυχος όσο βλέπει τις κοινωνικές αδικίες να εντείνονται, όσο αντιλαμβάνεται ότι η Δικαιοσύνη που υπηρετεί σαν θεσμός δεν ταυτίζεται με την Δικαιοσύνη στην ιδεατή της μορφή» είπε χαρακτηριστικά.

Την πολιτιστική  εκδήλωση πλαισίωσε  η χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών υπό την διεύθυνση του δικηγόρου και καθηγητή μουσικής Δημήτρη Καρούζου.