Μετεγγραφές φοιτητών: Ποιοι θα δικαιούνται αυξημένη μοριοδότηση

Μετεγγραφές φοιτητών: Ποιοι θα δικαιούνται αυξημένη μοριοδότηση

Τι προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου

Τροπολογία κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, με την οποία προβλέπεται αύξηση μοριοδότησης για τις μετεγγραφές φοιτητών σε άλλο ίδρυμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία, αυξάνεται η μοριοδότηση, από 5 σε 6 μόρια, για όσους φοιτητές ανήκουν σε οικογένειας με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Στην αιτιολογική έκθεση της απόφασης αναφέρεται ότι η αύξηση της μοριοδότησης κρίνεται επιβεβλημένη ώστε να ενισχυθούν οι οικονομικά άπορες οικογένειες. «Σε πολλά τμήματα ΑΕΙ, η βάση μετεγγραφής διαμορφώνεται σε 6 μόρια, με αποτέλεσμα φοιτητές που συγκεντρώνουν μόρια μόνο από το χαμηλό εισόδημα (ανώτατο 5 μόρια σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο) και χωρίς λοιπά κοινωνικά κριτήρια να μην μπορούν να μετεγγραφούν, παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται», σύμφωνα με την τροπολογία.

Επιπλέον, με την ίδια τροπολογία καταργείται η προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος, προκειμένου να αρχίσει η ισχύς των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την υπαγωγή, κατ΄ εξαίρεση, των προβλεπομένων υποθέσεων (γάμοι, διαζύγια, διατροφές, διαθήκες κλπ) μεταξύ μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών στη δικαιοδοσία του Μουφτή και τη δυνατότητα προσφυγής των διαδίκων μερών στα πολιτικά δικαστήρια κατά τις ισχύουσες δικονομικές διατάξεις, σε περίπτωση που κάποιο από τα μέρη δεν επιθυμεί την υπαγωγή της υπόθεσής του στη δικαιοδοσία του Μουφτή.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η διάταξη κατατίθεται προκειμένου να μπορέσουν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας να προσφύγουν άμεσα στην ελληνική έννομη τάξη.