Δείτε σε βίντεο πώς φαινόταν ο κυκλώνας Ζορμπάς από το διάστημα

Δείτε σε βίντεο πώς φαινόταν ο κυκλώνας Ζορμπάς από το διάστημα

Ένα βίντεο με την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα Ζορμπά, από τις 28 Σεπτεμβρίου έως την 1 Οκτωβρίου, έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Το βίντεο βασίζεται σε διαδοχικές δορυφορικές εικόνες του κυκλώνα, έπειτα από σχετική επεξεργασία τους από τους ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας αγνοείται ένα ηλικιωμένο ζευγάρι και τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό τους. Τις ελπίδες αναπτέρωσε η ανεύρεση του 27χρονου από το Μαντούδι της Εύβοιας που αγνοούνταν για πάνω από 24 ώρες.

Βομβαρδισμένο το οδικό δίκτυο στην Εύβοια

Τα νερά έχουν υποχωρήσει και στο Μαντούδι μετρούν τις πληγές τους από το πρόσφατο πέρασμα του κυκλώνα "Ζορμπά", καθώς υπάρχουν ζημιές σε σπίτια και καταστήματα, αλλά και στην υπαίθρια αγορά που λειτουργούσε παζάρι. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε λίγες ώρες τα μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αποκατέστησαν ζημιές, για να δώσουν στην κυκλοφορία τον δρόμο προς το Μαντούδι, καθώς ένα πολύ μεγάλο τμήμα του είχε καταστραφεί από τα νερά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης.

«Η Περιφέρεια είναι σε συναγερμό. Δίνει μάχες από άκρη σε άκρη της Στερεάς. Προτεραιότητά μας η αποκατάσταση ενός σχεδόν "βομβαρδισμένου" οδικού δικτύου για να εξασφαλίσουμε προσβάσεις με ασφάλεια» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις παρεμβάσεις που είναι σε εξέλιξη και συμπληρώνει: «μετράμε τις πληγές μας. Προχωράμε στην αποτίμηση των καταστροφών όχι μόνο για τι αναγκαίες αποζημιώσεις στους πληγέντες, αλλά και για νέα έργα υποδομών διεκδικώντας νέες χρηματοδοτήσεις. Συνεχίζουμε χωρίς πολλά πολλά λόγια» .