Φόβοι για ανθρώπινες ζωές από την κακοκαιρία – Ποιες περιοχές είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Φόβοι για ανθρώπινες ζωές από την κακοκαιρία – Ποιες περιοχές είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η Πυροσβεστική έχει δεχτεί χιλιάδες κλήσεις για να σπεύσει σε βοήθεια, ειδικά στο Μαντούδι, την Αττική και την Κορινθία – Πώς εξελίσσεται το μέτωπο των καταιγίδων

Ενισχύονται οι φόβοι ότι η πρωτοφανής κακοκαιρίας που έφερε ο μεσογειακός κυκλώνας Ζορμπάς μπορεί να προκαλέσει απώλεια ανθρώπινων ζωών, αφού από το πρωί σήμερα αγνοούνται τρεις άνθρωποι στη Στερεά Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, αγνοείται ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, ηλικίας 67 και 58 χρονών αντιστοίχως, από το Μαντούδι. Επίσης, ένας 27χρονος νεαρός που παρασύρθηκε από τους ορμητικούς χειμάρρους στο δρόμο ενώ βρισκόταν με την κοπέλα του. Η νεαρή κοπέλα κατάφερε να σωθεί αφού πιάστηκε από ένα δέντρο, ο φίλος της όμως παρασύρθηκε και έκτοτε αγνοείται.

Ισχυρές δυνάμεις της 7ης ΕΜΑΚ αλλά και 3 δύτες που έχουν φτάσει στην περιοχή από την Αθήνα προσπαθούν να εντοπίσουν τα σημεία στα οποία πιθανά να βρίσκονται οι τρεις αγνοούμενοι που αναζητούνται στην Εύβοια και ενώ η ισχυρή βροχόπτωση συνεχίζεται.

Κλειστά σχολεία

Όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως επίσης οι δημόσιοι και ιδιωτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί για αύριο Δευτέρα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή τους.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και στους δήμους Κιάτου και Βέλου - Βόχας Κορινθίας λόγω των μεγάλων ζημιών, όπως ανέφεραν με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι δήμαρχοι Σπύρος Σταματόπουλος και Αννίβας Παπακυριάκος αντίστοιχα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε πολλές περιοχές η Πολιτική Προστασία

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), Ιωάννης Ταφύλλης, κήρυξε:

- τις Δημοτικές Ενότητες Αταλάντης και Μαλεσίνας - Θεολόγου του Δήμου Λοκρών, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και

- τις Δημοτικές Ενότητες Κηρέως και Ελυμνίων του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,

σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Οι περιοχές πλήττονται από πλημμύρες και κατολισθήσεις ενώ σημειώθηκαν σοβαρές καταστροφές στο οδικό δίκτυο αλλά και σπίτια και κτίρια.

ΓΓΠΠ: Μην διασχίζετε ρέματα, είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα

Αίσθηση προκάλεσε και η έκκληση του ΓΓΠΠ προς τους πολίτες να μην διασχίζουν ρέματα τα οποία έχουν μετατραπεί σε χειμάρρους.

«Κάνω εκ νέου έκκληση στους πολίτες να παίρνουν τα στοιχειώδη μέτρα αυτοπροστασίας που έχουμε συστήσει και ιδιαίτερα να μην διασχίζουν τους δρόμους που διασταυρώνονται με ρέματα και χείμαρρους. Είναι από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου στη χώρα μας και αυτό επιβεβαιώνεται και από τον αριθμό των επιχειρήσεων που οργάνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, για να διασωθούν συμπολίτες μας μέσα από οχήματα που παρασύρθηκαν από ρέματα» ανέφερε ο κ. Ταφύλλης.

Σε ισχύ έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Με νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προειδοποιεί για σφοδρή κακοκαιρία που θα συνεχίσει να πλήττει τη χώρα μας τόσο σήμερα Κυριακή, όσο και αύριο Δευτέρα.

Η ΕΜΥ προχώρησε σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου που εξέδωσε το Σάββατο.

Όπως τονίζει η ΕΜΥ:

Σήμερα Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου

Βροχές κατά τόπου ισχυρές προβλέπονται στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ αρχικά στην ανατολική Στερεά και αργότερα στην Εύβοια και τη Θεσσαλία.

Στα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν καταιγίδες.

Στην Κεντρική Μακεδονία, κυρίως στη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τα φαινόμενα βαθμιαία προς το βράδυ θα ενταθούν.

Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.

Αύριο Δευτέρα, 1η Οκτωβρίου

Βροχές πρόσκαιρα ισχυρές θα σημειωθούν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπου θα εκδηλωθούν καταιγίδες.

Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

Θυελλώδεις άνεμοι 7-8 μποφόρ τα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο.

Χιλιάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική για βοήθεια

Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, η Πυροσβεστική είχε δεχθεί περισσότερες από 1.800 κλήσεις, από όλη τη χώρα, για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων. Ειδικότερα, έχει δεχθεί, έως αυτή την ώρα, από το νομό Αττικής 286 κλήσεις, Ευβοίας 165, Αργολίδας 150, Κορινθίας 960, Λακωνίας 60, Μεσσηνίας 102, Φθιώτιδας 57 και Μαγνησίας 4.

Σημειώνεται, επίσης, ότι συνολικά έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 182 άτομα.

Πρωτοφανή ύψη βροχής έφερε ο μεσογειακός κυκλώνας

Πολύ μεγάλα ύψη βροχής έχουν καταγράψει οι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)-meteo.gr από το Σάββατο λόγω του μεσογειακού κυκλώνα.

Μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Πελοπόννησο και στην Ανατολική Στερεά, κυρίως στη Φθιώτιδα, στη Βοιωτία και στην Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη έχουν καταγραφεί στον Θεολόγο Φθιώτιδας (205 χιλιοστά) και στη Ζαγορά Πηλίου (170 χιλιοστά).

Αν και οι εντάσεις των ανέμων ήταν μικρότερης έντασης από τις προβλεπόμενες τιμές, η μέση τιμή δεκαλέπτου στον σταθμό της Πύλου έφτασε τα 80 χιλιόμετρα την ώρα (δέκα μποφόρ), με ριπές έως 122 χλμ/ώρα.