Σαρωτικό το πέρασμα του κυκλώνα τη χθεσινή νύχτα – Βιβλικές εικόνες στις περιοχές που χτύπησε

Σαρωτικό το πέρασμα του κυκλώνα τη χθεσινή νύχτα – Βιβλικές εικόνες στις περιοχές που χτύπησε

Καταστροφές στην Πελοπόννησο – Εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική για απεγκλωβισμούς – Ξεκινά η καταγραφή των ζημιών

Μια πολύ δύσκολη νύχτα έζησαν οι άνθρωποι κυρίως στη νότια Ελλάδα και την Πελοπόννησο από το πέρασμα του κυκλώνα «Ξενοφώντα». Η Πυροσβεστική βρισκόταν επί ποδός όλη τη νύχτα καθώς δεχόταν συνεχώς κλήσεις να συνδράμει, κυρίως απεγκλωβίζοντας ανθρώπους.

Δείτε live την πορεία του κυκλώνα

Παραμένουν δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια

Προβλήματα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που έχει προκαλέσει ο κυκλώνας έχουν δημιουργηθεί σε πολλά δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Από τον Πειραιά δεν εκτελέστηκαν το πρωί τέσσερα δρομολόγια για Κυκλάδες, ενώ τέσσερα εκτελέστηκαν.

Από το λιμάνι της Ραφήνας όλα τα δρομολόγια των πλοίων παραμένουν ανεκτέλεστα.

Από το Λαύριο είναι σε ισχύ απαγόρευση απόπλου για Κέα. Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Γλύφα Φθοιώτιδας-Αγιόκαμπος και Βόλος-Σποράδες.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Βούλιαξαν και καταστράφηκαν σκάφη στην Πελοπόννησο από την τρομερή θαλασσοταραχή

Δεκατέσσερα συνολικά σκάφη διαφόρων τύπων βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στην Καλαμάτα, λόγω των δυσμενών επικρατουσών καιρικών συνθηκών.

Ειδικότερα, οκτώ σκάφη βυθίστηκαν στον λιμένα Καλαμάτας, ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Στούπας Μάνης, τρία στο αλιευτικό καταφύγιο Κιτριών, ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Ακρογιαλού Μάνης και ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Άγιου Ανδρέα Μεσσήνης.

Από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας και με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, απεγκλωβίστηκε σώα μία γυναίκα ηλικίας 54 ετών από Θαλαμηγό σημαίας Γερμανίας, που βρισκόταν στον λιμένα Καλαμάτας.

Επιπλέον, συνολικά οκτώ σκάφη υπέστησαν υλικές ζημιές στο λιμένα Καλαμάτας και ένα στον λιμένα Κορώνης.

Από τις βυθίσεις των σκαφών δεν υπήρξε τραυματισμός ατόμων ή θαλάσσια ρύπανση, ενώ από το Λιμεναρχείο της Καλαμάτας έχει απαγορευτεί ο απόπλους των σκαφών που υπέστησαν υλικές ζημιές μέχρι την αποκατάσταση αυτών και την προσκόμιση βεβαίωσης αξιοπλοΐας τους.

Στην Πύλο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών εκβράσθηκε χθες το ιστιοφόρο σκάφος ''DOC'S REMEDY'' σημαίας Σουηδίας. Μετά από έρευνα των στελεχών εντοπίστηκαν οι τέσσερις επιβαίνοντες του σκάφους, οι οποίοι είχαν εξέλθει με ιδίες δυνάμεις, καλά στην υγεία τους. Το ιστιοφόρο πρόκειται να ανεκλυσθεί με μέριμνα των ιδιοκτητών. Στο μεταξύ δύο μικρές ερασιτεχνικές λέμβοι και δύο τουριστικά σκάφη βυθίστηκαν μεσημβρινές ώρες χθες, στον λιμένα Παλαιάς Επιδαύρου, λόγω των δυσμενών επικρατουσών συνθηκών, ενώ ένα ταχύπλοο καταστράφηκε επάνω στην προβλήτα. Επιπλέον προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε τουριστικά σκάφη και ιστιοφόρο.

Από τις βυθίσεις δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ατόμων ή θαλάσσια ρύπανση.

Πνίγηκε η Εύβοια από την καταιγίδα

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες χτυπούν από το βράδυ και αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες σε όλον τον Νομό της Εύβοιας, συνοδευόμενες από ισχυρούς ανέμους.

Σοβαρές καταστροφές προκάλεσε στο Μαντούδι η κακοκαιρία.

Οι εικόνες που βλέπετε είναι από το γυμναστήριο και το παζάρι που πραγματοποιείται στη περιοχή.

Η Πυροσβεστική χρειάστηκε να παρέμβει σε 19 περιπτώσεις για τον απεγκλωβισμό και τη μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις έχουν πλημμυρίσει, ενώ ξεχείλισε και ο ποταμός Κηρέας.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων.

Συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να μεριμνήσουν για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων αυτοπροστασίας.

Στη Χαλκίδα εκατοντάδες αυτοκίνητα με κατεύθυνση και προς Αθήνα, βρέθηκαν σε μια... απέραντη λίμνη, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν αρκετοί οδηγοί που επιχειρούσαν με δυσκολία να κάνουν αναστροφή μέσα στους χείμαρρους για να συνεχίσουν την πορεία τους.

Ευχάριστα νέα για ζευγάρι που αγνοούνταν

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αίσιο τέλος είχε ο εντοπισμός και η διάσωση ενός ζευγαριού που είχε χαθεί από αργά χθες το βράδυ στην περιοχή Κυρτώνη Φθιώτιδας.

Λόγω της κακοκαιρίας, το ζευγάρι έχασε τον προσανατολισμό του. Ωστόσο, κάλεσαν τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και έτσι τους εντόπισαν τα σωστικά συνεργεία.