Μία στις τέσσερις τουριστικές επιχειρήσεις παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία

Μία στις τέσσερις τουριστικές επιχειρήσεις παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία

Σε ελέγχους του ΣΕΠΕ σε 4.815 επιχειρήσεις του τουρισμού το ποσοστό παραβατικότητας ανήλθε στο 26,9%

Περίπου μία στις τέσσερις τουριστικές επιχειρήσεις εντοπίστηκαν να παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία κατά τους ελέγχους που διενήργησαν από την 1η Μαΐου έως την 31η Αυγούστου κλιμάκια Επιθεωρητών και Ειδικών Επιθεωρητών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, το παραπάνω διάστημα πραγματοποιήθηκαν 4.815 έλεγχοι, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Κατόπιν διαπίστωσης παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας, επιβλήθηκαν 1.049 πρόστιμα συνολικού ύψους 4.339.072,89 ευρώ, ενώ σε άλλες 117 περιπτώσεις η διαδικασία επιβολής κυρώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Από το σύνολο των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν, το ποσοστό των παραβατικών επιχειρήσεων ανήλθε στο 26,9%.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του ΣΕΠΕ για την καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας θα διαρκέσει μέχρι την λήξη της τουριστικής περιόδου, αξιοποιώντας τις δυνατότητες στόχευσης που δίνουν τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Εργασίας. Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται, ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στον τηλεφωνικό αριθμό 15512 ή στα κατά τόπους τμήματα Επιθεώρησης Εργασίας.