Handelsblatt: Οι ΗΠΑ αναζητούν νέα βάση στην Κρήτη

Handelsblatt: Οι ΗΠΑ αναζητούν νέα βάση στην Κρήτη

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ενισχύει την παρουσία του στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα

Προς αναζήτηση ακόμα και νέας βάσης στην Κρήτη προσανατολίζονται οι ΗΠΑ σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt.

Στο άρθρο αναφέρεται η μακροχρόνια παρουσία των αμερικανών στην Σούδα, στην οποία αναφέρθηκε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Ντάνφορντ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η Γερμανική εφημερίδα επικαλείται δήλωση του αμερικανού ΑΓΕΕΘΑ, θέλοντας να δείξει το ενδιαφέρον των αμερικανών για επιπλέον υποδομές.

«Αν δείτε την γεωγραφία και τις δικές μας στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη και την Συρία και άλλες πιθανές αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο τότε η κατάσταση και οι ευκαιρίες στην Ελλάδα είναι σημαντικές» είχε δηλώσει ο αμερικανός ΑΓΕΕΘΑ

Από την άνοιξη οι ΗΠΑ άρχισαν να σταθμεύουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper στην Λάρισα. Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ενισχύει την παρουσία του στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα. Η στρατιωτική εφημερίδα «Military Times» αναφέρει το άρθρο πως ο αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, αναζητά νέες δυνατότητες.

Ανάμεσα σε αυτές είναι υποδομές εκπαίδευσης για την αμερικανική αεροπορία και λιμάνια για τον εφοδιασμό και συντήρηση πολεμικών πλοίων. Στρατιωτικοί αναλυτές στην Αθήνα που επικαλείται η Handelsblatt δηλώνουν πως οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται ανάμεσα στα άλλα για νέα βάση στην νότια ακτή της Κρήτης.

Ειρωνικά, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, υπό την ηγεσία του αριστερού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που πριν από 4 χρόνια ξεσπάθωνε ως ηγέτης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά του «Ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ» ξεκινά τώρα μια εντατική υπερατλαντική σχέση αγάπης μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον.