Αίτηση αποζημίωσης ύψους 750 εκατ. της Ελληνικός Χρυσός από το Ελληνικό Δημόσιο

Αίτηση αποζημίωσης ύψους 750 εκατ. της Ελληνικός Χρυσός από το Ελληνικό Δημόσιο

Τι απαντά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Αίτηση αποζημίωσης από το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, ύψους 750 εκατομμυρίων. Σύμφωνα με την μητρική εταιρεία Eldorado Gold και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το αίτημα αποζημίωσης σχετίζεται με τις ζημιές που υπέστη η εταιρία από καθυστέρηση στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών για τις Σκουριές. Στο ποσό περιλαμβάνονται δαπάνες που έχουν γίνει αλλά και διαφυγόντα κέρδη, ενώ διευκρινίζεται ότι η αίτηση είναι εξωδικαστική και δεν θέτει σε κίνηση νομικές διαδικασίες.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, George Burns, δήλωσε σχετικά ότι η αίτηση που κατατέθηκε αποτελεί μια προσπάθεια να επιλυθεί με καλή πίστη το ζήτημα με το Ελληνικό Δημόσιο καθώς σχετίζεται με τα κόστη που ανέκυψαν εξαιτίας της καθυστέρησης έκδοσης των αδειών στο project των Σκουριών. «Η Eldorado», προσθέτει, «πάντοτε ενήργησε με τρόπο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση προκειμένου να προχωρήσει στην υπεύθυνη ανάπτυξη των Σκουριών. Ελπίζουμε, καταλήγει, ότι το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί με φιλικό τρόπο χωρίς να χρειαστεί η προσφυγή στην οδό της διαιτησίας».

Τη θέση του Ελληνικού Δημοσίου, ότι η ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας είναι, σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης, μια ενιαία επένδυση και «ως εκ τούτου, βασική προϋπόθεση για την έναρξη και λειτουργία των επιμέρους τμημάτων αυτής, είναι η προσκόμιση, εκ μέρους της Εταιρείας, των απαραίτητων εγγυήσεων για την υλοποίηση της υποχρέωσης παραγωγής καθαρών μετάλλων» επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Στο πλαίσιο της θέσης αυτής», τονίζει το ΥΠΕΝ, «εξετάζεται από τη Διοίκηση και το κατατεθέν αίτημα της εταιρείας».