Ελληνική φρεγάτα, F-16 και Απάτσι «διδάσκουν» σε Αιγυπτιακή άσκηση

Ελληνική φρεγάτα, F-16 και Απάτσι «διδάσκουν» σε Αιγυπτιακή άσκηση

Στόχος των ασκήσεων είναι η ανταλλαγή εμπειριών, ο συντονισμός των δράσεων μεταξύ των κοινών δυνάμεων

Με τη συμμετοχή τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών F-16, τριών ελικοπτέρων Απάτσι, της φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ» και 60 στελεχών της, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται παρατηρητές στη στρατιωτική βάση Μοχάμεντ Ναγκίγπ, η Ελλάδα αναδεικνύει τη δική της σημαντική παρουσία στην πολυεθνική αεροναυτική στρατιωτική άσκηση «Bright Star 2018», που άρχισε στις 10 Σεπτεμβρίου ανοικτά της Αλεξάνδρειας και θα διαρκέσει έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή που μίλησε στο news.gr, η Αίγυπτος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην συμμετοχή της Ελλάδας, καθώς λόγω της μακροχρόνιας φιλίας των δύο χωρών είναι πιο εύκολο για τους Αιγύπτιους να εντυπώσουν τα εξελιγμένα στρατιωτικά και ΝΑΤΟϊκά πρότυπα μέσω της «διδαχής» από Έλληνες.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ιστορία αυτών των στρατιωτικών ασκήσεων ξεκινάει το 1980 και είναι αποτέλεσμα της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπεγράφη στις 26 Μαρτίου του 1979, στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ, από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Ανουάρ Σαντάτ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μενάχεμ Μπέγκιν, παρουσία του Αμερικανού Προέδρου, Τζίμι Κάρτερ.

Η «Bright Star» θεωρείται από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές στρατιωτικές ασκήσεις στον κόσμο. Φέτος συμμετέχουν σε αυτήν η Αίγυπτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, η Ελλάδα, η Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία, με δυνάμεις εδάφους, αέρα, ναυτικές και ειδικές δυνάμεις.

Επίσης, ως παρατηρητές, δίνουν το παρών ο Λίβανος, η Ρουάντα, το Ιράκ, το Πακιστάν, η Ινδία, η Κένυα, η Τανζανία, η Ουγκάντα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Τσαντ, το Τζιμπουτί, το Μάλι, η Νότια Αφρική, ο Νίγηρας, η Σενεγάλη και ο Καναδάς.

Στόχος των ασκήσεων είναι η ανταλλαγή εμπειριών, ο συντονισμός των δράσεων μεταξύ των κοινών δυνάμεων, η εμβάθυνση της τεχνογνωσίας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, το σχέδιο διοικητικής και ιατρικής υποστήριξης και η κατάρτιση τόσο για τις κοινές αεροπορικές επιχειρήσεις, όσο και για τη θαλάσσια ασφάλεια.