Τουρκικά μαχητικά έσπασαν βραδιάτικα το φράγμα του ήχου πάνω από την Λέσβο

Τουρκικά μαχητικά έσπασαν βραδιάτικα το φράγμα του ήχου πάνω από την Λέσβο

Η Άγκυρα έβγαλε μέχρι και εκπαιδευτικά αεροσκάφη στο Αιγαίο

Το νησί της Λέσβου αναστάτωσαν χθες το βράδυ τουρκικά μαχητικά όταν έσπασαν το φράγμα του ήχου κατά την διάρκεια νυχτερινής παραβίασης. Συγκεκριμένα σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που μίλησε στο news.gr μεταξύ 20:30 με 21:00, έξι τουρκικά μαχητικά F-16 μπήκαν στο FIR Αθηνών μεταξύ Λήμνου και Λέσβου.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι τούρκοι είχαν σκοπό να εκπαιδευτούν σε νυχτερινή αερομαχία καθώς ενώ το ένα ζευγάρι που ήταν οπλισμένο επιδόθηκε σε καθήκοντα φύλαξης τα άλλα 4 άρχισαν να αερομαχούν μεταξύ τους στο πλαίσιο εκπαίδευσης πετώντας μεταξύ 12 και 15.000 πόδια..

Η Αθήνα αμέσως απογείωσε μαχητικά από την Αγχίαλο που έσπευσαν με την ταχύτητα στο μέγιστο.

Τα τουρκικά μαχητικά προφανώς ενημερώθηκαν για τα επερχόμενα ελληνικά μαχητικά και έσπευσαν να απομακρυνθούν ανατολικά προς την χώρα τους όσο πιο γρήγορα γίνεται με αποτέλεσμα να σπάσουν το φράγμα του ήχου μέσα στην νύχτα, κάτι που αναστάτωσε κατοίκους της Λέσβου.

Οι Τούρκοι όμως γενικά την Πέμπτη δεν έκατσαν ήσυχοι και φαίνεται πως θεωρούν το Αιγαίο χώρο εκπαιδευτικών πτήσεων καθώς έβγαλαν στο Αιγαίο μέχρι και εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ-38.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ μαζί με την βραδινή εξάδα η Τουρκία έστειλε στο Αιγαίο 10 αεροσκάφη εκ των οποίων τα 2 ήταν τα εκπαιδευτικά συν ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών.

Χθες σημειώθηκε και μια σύντομη αερομαχία λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι νοτιοανατολικά της Λήμνου με ένα ζευγάρι οπλισμένων τουρκικών F-16.

Συνολικά τα τουρκικά μαχητικά σημείωσαν χθες  5 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και 7 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.