Νέα μήνυση συγγενών οκτώ θυμάτων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Νέα μήνυση συγγενών οκτώ θυμάτων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Στο στόχαστρο οι υπεύθυνοι για έκθεση, σε βαθμό κακουργήματος

Δεκαέξι συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου υπογράφουν νέα μήνυση με την οποία στρέφονται, μεταξύ άλλων, και κατά των υπευθύνων του Λιμενικού Σώματος εντοπίζοντας σειρά παραλείψεων οι οποίες, όπως λένε, οδήγησαν στην τραγωδία.

Με την μήνυση, η οποία αριθμεί 65 σελίδες και κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, οι συγγενείς οκτώ θυμάτων ζητούν να διωχθούν ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιω. Καπάνης, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλ. Ψινάκης, ο Δήμαρχος Ραφήνας, Ευαγγ. Μπουρνούς, οι αρμόδιοι αξιωματικοί του πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ και οι υπεύθυνοι του Λιμενικού Σώματος για την περιοχή της Ραφήνας και του Μαραθώνα.

Τα αδικήματα που τους αποδίδουν είναι αυτά της έκθεσης κατά συρροή σε βαθμό κακουργήματος, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, του εμπρησμού δάσους από αμέλεια και του εμπρησμού από αμέλεια.

Οι συγγενείς μιλούν για πλήρη εγκατάλειψη από τις αρμόδιες αρχές των ανθρώπων τους που βρήκαν τραγικό θάνατο αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της πυρκαγιάς, δεν καθαρίστηκαν οι δρόμοι, οι πλατείες και τα οικόπεδα από τα ξερά χόρτα και κλαριά, δεν συντάχθηκε εγκαίρως (από την άνοιξη του 2018) όπως προβλέπεται από το νόμο 3013/2002 και τον Ξενοκράτη, σχετικό σχέδιο αντιμετώπισης δυσμενών καιρικών φαινομένων κι γεγονότων όπως και για πυρκαγιά».

Στην μήνυση επισημαίνουν πως οι πολίτες της Ανατολικής Αττικής δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως ότι «την επόμενη μέρα υπήρχε μέγας κίνδυνος πυρκαγιάς. Δεν συνεκλήθησαν, όπως προβλέπει ο νόμος, την προηγούμενη μέρα της πυρκαγιάς τα αρμόδια συντονιστικά όργανα (ΣΟΠΠ για την Περιφέρεια και ΣΤΟ για τους Δήμους) για την αντιμετώπιση της τυχόν πυρκαγιάς για τον εν γένει συντονισμό, ο οποίος είναι αρμοδιότητα των Περιφερειαρχών».

Οι μηνυτές υπογραμμίζουν το γεγονός ότι ενώ υπήρχε προειδοποίηση μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου δόθηκε εντολή να μετακινηθούν όλα τα πυροσβεστικά οχήματα στην Κινέττα όταν ξέσπασε φωτιά. Αποτέλεσμα ήταν, λένε, να μην υπάρχουν πυροσβεστικά για να επέμβουν άμεσα όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο Νατού Πεντέλης.

Στην πολυσέλιδη μήνυση γίνεται αναφορά στις τραγικές στιγμές που έζησαν την μοιραία ημέρα οι κάτοικοι της περιοχής μεταξύ αυτών μιας ηλικιωμένης γυναίκας η οποία υποχρεώθηκε να πέσει στη θάλασσα για να σωθεί από τη φωτιά. Όπως αναφέρουν «μεγάλη ευθύνη έχουν και οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος της περιοχής, οι οποίοι και αυτοί θα έπρεπε να ενεργήσουν τα νόμιμα και ιδίως να βρουν τρόπο να μην είναι δεκάδες άνθρωποι μέσα στη θάλασσα επί πολλές ώρες, και να μεριμνήσουν για την περισυλλογή τους από κάποια μικρά ή μεγάλα καράβια ή βάρκες ή φουσκωτά. Λόγω αυτής της πλήρους αδιαφορίας και των λιμενικών βρήκαν τραγικό θάνατο, πνίγηκαν πολλοί άνθρωποι και ιδίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι όπως και η μητέρα μας».

Αναφερόμενοι δε στον ισχυρισμό της γγ Πολιτικής Προστασίας ότι ήταν καταστροφή μικρής έκτασης τον χαρακτηρίζουν ανεύθυνο και επιπόλαιο επισημαίνοντας όταν μέχρι σήμερα υπάρχουν 98 νεκροί αλλά και καταστροφές στο δάσος και σε περιουσίες. Μάλιστα, εκφράζουν τη βεβαιότητα πως η γγ Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Αττικής «υποτίμησαν και υποβάθμισαν την όλη υπόθεση και για αυτό δεν υπήρξε από την αρχή η απαιτούμενη κινητοποίηση και ο συντονισμός».
Ο πληρεξούσιας δικηγόρος των συγγενών των θυμάτων Αντ. Φούσας σε δήλωση του υπογράμμισε την ανάγκη να φτάσει στα χέρια του Εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση το καταγραφικό της πυροσβεστικής «για να φανούν τί τηλεφωνήματα έγιναν» αλλά και το πρακτικό κίνησης αυτοκινήτου της πυροσβεστικής «για να φανεί αν υπήρχαν στην περιοχή οχήματα».