Αυτές είναι οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται στις Πανελλαδικές

Αυτές είναι οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται στις Πανελλαδικές

«Σαφέστατη προοπτική και μία καλά προμελετημένη μεταβατική περίοδος»

Τις μεγαλύτερες αλλαγές που έρχονται για τις Πανελλαδικές εξετάσεις και την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Πιο συγκεκριμένα, οι πιο βασικές αλλαγές αφορούν:

  • Τέσσερις ομάδες προσανατολισμού, όσα και τα επιστημονικά πεδία,
  • Σχολές ελεύθερης πρόσβασης,
  • Αλλαγές στις εξετάσεις για το απολυτήριο,
  • Κατάργηση των Λατινικών και αντικατάστασή τους από την Κοινωνιολογία, κατάργηση των συντελεστών βαρυτητας, καθώς επίσης και
  • Κατάθεση μηχανογραφικού πριν την έναρξη της Γ' λυκείου.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Γαβρόγλου σε συνέντευξη Τύπου για τις αλλαγές στο λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα υπάρξουν αλλαγές και στο πρόγραμμα σπουδών και τις ώρες διδασκαλίας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων.

«Η πρόταση που σας παρουσιάζουμε διαμορφώθηκε με βάση την πρόταση του ΙΕΠ, του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία που έγινε το 2015-16, των σχετικών συζητήσεων της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με εκπαιδευτικούς φορείς και εκπαιδευτικούς και μετά από συστηματική μελέτη των συστημάτων που ισχύουν σε άλλες χώρες» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, ξεκινώντας την παρουσίαση του νέου σχεδίου.

Επίσης, τόνισε ότι είναι βασικό να υπάρξει «σαφέστατη προοπτική και μία καλά προμελετημένη μεταβατική περίοδος» και επισήμανε ότι οι αλλαγές ήταν μέρος της συνολικής αναβάθμισης και αναμόρφωσης της εκπαίδευσης, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται, ότι οι όποιες αλλαγές ανακοινωθούν, θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2019-20, δηλαδή από τη «φουρνιά» των παιδιών που φέτος θα ξεκινήσουν να φοιτούν στη Β' λυκείου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...