Το σκεπτικό του ΣτΕ για το άσυλο στον τούρκο πιλότο του ελικοπτέρου

Το σκεπτικό του ΣτΕ για το άσυλο στον τούρκο πιλότο του ελικοπτέρου

Εκτιμάται ότι θα μπορεί να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα

Η ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για την ακύρωση του ασύλου, που είχε χορηγηθεί στον Τούρκο πιλότο του ελικοπτέρου, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Με την απόφαση ανοίγει ο δρόμος για να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα, όταν όμως το αποφασίσει η Ελληνική Πολιτεία. Ακόμα κι αν του χορηγηθούν όμως, για να φύγει από τη χώρα, θα πρέπει να γίνει δεκτός από άλλη χώρα. Η απόφαση (1694/18) λύνει πιλοτικά όλα τα νομικά θέματα της υπόθεσης των Τούρκων αξιωματικών, ωστόσο δεν σημαίνει, πως οδηγεί αυτόματα στη «δικαίωση» και τους υπόλοιπους 7, αφού πρόκειται για εξατομικευμένη κρίση με βάση τα πραγματικά περιστατικά που εξετάστηκαν για το πρόσωπο του Τούρκου πιλότου.

Η Ολομέλεια κινήθηκε στη βάση, ότι δεν αποδείχτηκε, ότι ο εν λόγω αξιωματικός συμμετείχε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, καθώς επίσης και ότι ανήκε στο κίνημα των Γκιουλενιστών. Γίνεται ακόμη αναφορά στους ισχυρισμούς του, ότι διέπεται από τις αρχές του Δυτικού Πολιτισμού και ότι ανήκει στο κόμμα των Κεμαλιστών. Γίνεται δεκτός δηλαδή ο ισχυρισμός του, πως δεν ανήκε στο κόμμα του Γκιουλέν «γιατί και αυτό (σ.σ. εκτός από τον Ερντογάν) αποσκοπεί στην ισλαμοποίηση της Τουρκίας».

Η απόφαση επικαλείται τη συνθήκη της Γενεύης, σύμφωνα με την οποία για να υπάρχει δικαιολογημένος φόβος, ότι θα διωχθεί ο αιτών άσυλο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, δεν χρειάζεται να της εκδηλώνει εκείνος ρητά, αλλά αρκεί να του τις καταλογίζει ρητά ο φορέας της δίωξης: «Η απόφαση της επιτροπής ασύλου (που του χορηγεί άσυλο) είναι επαρκώς αιτιολογημένη καθώς υφίσταται ο απαραίτητος αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ του δικαιολογημένου φόβου διώξεως του παρεμβαίνοντας (σ.σ. τούρκου πιλότου) στη χώρα καταγωγής του και των αποδιδόμενων σε αυτόν από το τουρκικό Κράτος πολιτικών πεποιθήσεων».

«Από κανένα αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο Τούρκος αξιωματικός υπήρξε μέλος της Φετουλαχιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης στην οποία η Τουρκική κυβέρνηση αποδίδει τον σχεδιασμό και την διάπραξη του πραξικοπήματος ή εν πάσει περιπτώσει εγνωριζε την οργάνωσή του», αναφέρεται.

Η συνεδρίαση για τη δημοσίευση της απόφασης αφιερώθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ στη μνήμη του καθηγητή Στ. Τσακυράκη, ο οποίος ήταν ένας από τους νομικούς παραστάτες του αξιωματικού στην υπόθεση.