«Θα διαλευκάνουμε πλήρως την υπόθεση με τα ελληνικά αντικαρκινικά φάρμακα»

«Θα διαλευκάνουμε πλήρως την υπόθεση με τα ελληνικά αντικαρκινικά φάρμακα»

Το ζητούμενο της έρευνας είναι να εντοπιστεί τι δεν λειτούργησε σωστά στον έλεγχο που όφειλαν να διενεργήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας

Την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των κλεμμένων από την Ελλάδα αντικαρκινικών φαρμάκων που διατέθηκαν στην Γερμανία μέσω της εταιρείας Lunapharm, η οποία εδρεύει στο Βρανδεμβούργο, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Ντίτμαρ Βόιντκε (SPD), κατά την διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Υγείας του τοπικού Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πότσνταμ.

Το ζητούμενο της έρευνας είναι, σύμφωνα με τον κ. Βόιντκε, να εντοπιστεί τι δεν λειτούργησε σωστά στον έλεγχο που όφειλαν να διενεργήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας του κρατιδίου, καθώς η ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές είχε γίνει ήδη από το 2016.

Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή» η υπουργός Υγείας Ντιάνα Γκόλτσε απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του και μια αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου δεν θα βοηθούσε, καθώς αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των πολιτών. Η κυρία Γκόλτσε δέχεται εδώ και εβδομάδες αυξημένες πιέσεις από την αντιπολίτευση (CDU, FDP, AfD) για να παραιτηθεί. Χθες, τόσο η ίδια όσο και ο πρωθυπουργός Βόιντκε δήλωσαν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της έρευνας των εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον γερμανικό Τύπο και τις οποίες μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην περιοχή Βερολίνου-Βρανδεμβούργου τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν χορηγηθεί σε περισσότερους από 220 ασθενείς, μέσω τριών φαρμακείων που ειδικεύονται στην πώληση αντικαρκινικών σκευασμάτων. Η ακριβής έκταση ωστόσο του σκανδάλου παραμένει ασαφής, ενώ δεν έχει απαντηθεί και το ερώτημα εάν τα φάρμακα ήταν αναποτελεσματικά, αφού δεν τηρήθηκαν οι ενδεδειγμένες διαδικασίες συντήρησης κατά την μεταφορά τους από την Ελλάδα στην Γερμανία.

Ο επικεφαλής πάντως των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας του Βρανδεμβούργου Ούλριχ Χάγκεμαν δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής του τοπικού Κοινοβουλίου ότι κατά πάσα πιθανότητα τα φάρμακα που χορηγήθηκαν σε ασθενείς ήταν καλής ποιότητας, υποστηρίζοντας πως δεν είναι απαραίτητη η συντήρησή τους σε συνθήκες ψύξης.