Άστατος ο καιρός σήμερα με ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Άστατος ο καιρός σήμερα με ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για έντονα καιρικά φαινόμενα

Αλλάζει από σήμερα το σκηνικό του καιρού. Με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για έντονα καιρικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, για σήμερα το μεσημέρι και το απόγευμα αναμένονται βροχές και καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές στην Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, την Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και σε ορεινές ημιορεινές περιοχές της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ισχυροί στο Αιγαίο και τοπικά θα φθάσουν τα έξι μποφόρ.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται επίσης και στα νησιά του Ιονίου. Η μέγιστη θερμοκρασία θα φθάσει τους 34 βαθμούς στην Αττική, τους 35 βαθμούς στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο, τους 32 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και τους 33 στη Μακεδονία και της Θράκη.

Συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τους δήμους και τις περιφέρειες να είναι σε ετοιμότητα για να αποφευχθούν προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις και συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Σύμφωνα με την ΓΓΠΠ οι πολίτες πρέπει:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.