Κοσμοσυρροή στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο

Κοσμοσυρροή στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης

Πλήθος πιστών από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο συρρέει από σήμερα, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, στις πλαγιές του όρους Βερμίου, στην Καστανιά Ημαθίας, στο μοναστήρι της Παναγιάς Σουμελάς, για να προσκυνήσουν τη Χάρη Της.

Οι εκδηλώσεις, λατρευτικές και πολιτιστικές, στο πλαίσιο της πανήγυρης ξεκινούν σήμερα, και κορυφώνονται αύριο με τον επίσημο εορτασμό και με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις από παραδοσιακά ποντιακά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα.

Φέτος, θα είναι η πρώτη φορά, που στο ιερό προσκύνημα στο Βέρμιο θα συνεορτάσουν μαζί με την εικόνα της Παναγίας Σουμελά και οι εικόνες των δύο γειτονικών της μονών στον ιστορικό Πόντο, του Ιωάννη Βαζελώνος και του Γεωργίου Περιστερεώτα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 4 το απόγευμα με τη διανομή νηστίσιμης σούπας (σορβά) και  υποδοχή των τριών  εικόνων, θα ακολουθήσει Μέγας Εσπερινός και λιτανεία και η σημερινή μέρα θα κλείσει με καλλιτεχνικό παραδοσιακό πρόγραμμα.

Αύριο, θα γίνει η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα, θα ακολουθήσει επίσημη λιτάνευση των εικόνων και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, ενώ θα παραστούν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, εκπρόσωποι των κομμάτων, βουλευτές, στελέχη της αυτοδιοίκησης, μέλη ποντιακών νεολαιών και οργανώσεων, κ.ά.
Τέλος, για μια χρονιά ακόμη προβλέπεται να δοθούν, όπως κάθε χρόνο, υποτροφίες από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» σε δύο μαθητές του γενικού λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας, στη μνήμη των παιδιών του Λυκείου Μακροχωρίου που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, στις 13 Απριλίου του 2003.

Παρακαλούμε περιμένετε ...