Πρόστιμο σε ελληνική ιστοσελίδα με ολιστικές θεραπείες του AIDS και του καρκίνου

Πρόστιμο σε ελληνική ιστοσελίδα με ολιστικές θεραπείες του AIDS και του καρκίνου

«Ο ροδόκηπος των φιλοσόφων» στο στόχαστρο του ΕΟΦ, μετά από έγγραφη καταγγελία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας

Εδώ και αρκετό καιρό, στο στόχαστρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) είχε μπει η εταιρεία «Ο ροδόκηπος των φιλοσόφων», η οποία, μέσω της ιστοσελίδας της, υπόσχεται θεραπεία ανίατων ασθενειών- ανάμεσά τους το AIDS και ο καρκίνος -  με αιθέρια έλαια και άλλα... φυσικά αντιβιοτικά.

Τον περασμένο Μάρτιο έγινε καταγγελία από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), ο οποίος έκανε λόγο για «παράνομη, ανεξέλεγκτη και παραπλανητική πώληση αγνώστου προελεύσεως σκευασμάτων που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία» ζητώντας παράλληλα την παρέμβαση των αρμοδίων Αρχών.

Πρόσφατα, έκανε έγγραφη καταγγελία στον ΕΟΦ και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας καθώς η ελληνική εταιρεία διαθέτει προς πώληση μέσω της ιστοσελίδας της «ολιστική θεραπεία για τη νόσο AIDS/HIV – ενισχυμένη αγωγή».

Ο ΕΟΦ, γνωστοποίησε στη «Θετική Φωνή» - την επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου - πως τα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν έχουν πράγματι άδεια κυκλοφορίας και πρότεινε προς το Υπουργείο Υγείας την επιβολή κυρώσεων προς την εταιρεία για παράβαση των διατάξεων της φαρμακευτικής νομοθεσίας.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Γιαννόπουλου επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο. Τέλος, ζητήθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η κατάργηση του εν λόγω ηλεκτρονικού καταστήματος.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η συγκεκριμένη «θεραπεία» περιέχει φυτικά έλαια και «χρησιμοποιείται σε περίπτωση πολύ χαμηλού αριθμού CD4 λεμφοκυττάρων (κάτω από 500), έτσι ώστε να προστατέψουμε τον οργανισμό και από ιώσεις και από λοιμώξεις, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα και αποτελεσματικά τον ιό HIV, σε μη ανιχνεύσιμα αντίγραφα». Μάλιστα, η εταιρεία υπόσχεται και την εκρίζωση του ιού, καθώς συνιστά τη συνέχιση της θεραπείας «μέχρι την απόλυτη εξάλειψη της πάθησης».

Ο Σύλλογος Οροθετικών τονίζει ότι πρόκειται για μία προφανή και απόλυτα επικίνδυνη απόπειρα παραπλάνησης των οροθετικών ατόμων, με σκοπό το αθέμιτο κέρδος καθώς η εν λόγω θεραπεία πωλείται προς 120 ευρώ.

Δεδομένου ότι το HIV/AIDS είναι μία καταληκτική νόσος χωρίς τη χορήγηση αντιρετροϊκής αγωγής που καταστέλλει την αναπαραγωγή του ιού στον οργανισμό του ανθρώπου και μετατρέπει έτσι τη νόσο σε χρόνια, οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι άλλη φυτική θεραπεία αντιμετωπίζει τον HIV, θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των οροθετικών ατόμων, καθώς και τη δημόσια υγεία.

Η «Θετική Φωνή» καλεί οποιονδήποτε εντοπίζει αντίστοιχες απόπειρες παραπλάνησης και εκμετάλλευσης των ασθενών και των πολιτών εν γένει, να υποβάλει σχετικά καταγγελία στον Ε.Ο.Φ., προκειμένου επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις από την πολιτεία.