Μέτρα για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου προτείνουν οι βενζινοπώλες

Σειρά μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προτείνει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλων, με αφορμή την εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος τις προηγούμενες μέρες από την αστυνομία.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία είναι απαραίτητη η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου των καυσίμων που εισέρχονται και εξέρχονται από τα πρατήρια και διαρκή ηλεκτρονική παρακολούθηση όλων των φορείων με γεωγραφική ή λογιστική καταγραφή της διαδρομής τους.

Πιο συγκεκριμένα προτείνει:

-Για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των ναυτιλιακών καυσίμων (σύστημα εισροών - εκροών, αυτόματη ηλεκτρονική γεωγραφική παρακολούθηση των κινήσεων, αυτόματη ηλεκτρονική καταγραφή και μετάδοση στο υπουργείο οικονομικών και στις τελωνειακές αρχές των λογιστικών και γεωγραφικών και χρονικών στοιχείων παραλαβών - παραδόσεων, έλεγχο των παραστατικών που καταχωρήθηκαν από τις εταιρείες).

-Για τον έλεγχο των βυτιοφόρων (σύστημα εισροών - εκροών, σύστημα αυτόματης ηλεκτρονικής γεωγραφικής και λογιστικής κίνησης, αναγραφή του σήματος των εταιρειών στα βυτιοφόρα, έλεγχος της πορείας και των παραδόσεων - παραλαβών για τα βυτιοφόρα που μεταφέρουν εισαγόμενα και εξαγόμενα καύσιμα).

Η ΟΒΕ επισημαίνει ακόμη ότι οι συνέπειες του λαθρεμπορίου δεν αφορούν μόνο τα δημόσια έσοδα αλλά πολλούς τομείς όπως η στρέβλωση της αγοράς, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η κλοπή των καταναλωτών, η νοθεία στα καύσιμα, η επιβάρυ