Παρέμβαση εισαγγελέα για τους Ρομά ζητά ο δήμαρχος Μυκόνου

Παρέμβαση εισαγγελέα για τους Ρομά ζητά ο δήμαρχος Μυκόνου

Κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου για παραβατικές συμπεριφορές

Για ανεξέλεγκτη και αφόρητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί το φετινό καλοκαίρι με τους Ρομά στη Μύκονο, κάνει λόγο σε αναφορά του που κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου κατέθεσε ο δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Κουκάς, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα cyclades24.gr.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με την καταγγελία του κ. Κουκά το καλοκαίρι του 2018 παρουσιάζεται αθρόα προέλευση Ρομά στη Μύκονο, κυρίως αλλοδαπής προέλευσης (Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ), οι οποίοι αποτελούν δομημένες και οργανωμένες ομάδες-συμμορίες και επιδίδονται σε σωρεία αδικημάτων, εκμεταλλευόμενοι και τη μη επαρκώς στελέχωση, τόσο του Αστυνομικού Τμήματος, όσο και του Λιμεναρχείου του νησιού.

Κάποια από τα καθημερινά αδικήματα των Ρομά είναι η επαιτεία και η εκμετάλλευση ανηλίκων, οι κλοπές αντικειμένων κατοίκων και τουριστών, αλλά και επιχειρηματιών, η απειλή και ο εκφοβισμός πολιτών, το παραεμπόριο, η διατάραξη της οικιακής ειρήνης και η φθορά ξένης ιδιοκτησίας, η φθορά δημοτικών κτιρίων, η παράνομη κατάληψη δημόσιων χώρων, καθώς και η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Μυκόνου, όλα τα παραπάνω δεν εμφανίζονται για πρώτη φορά στο νησί, ωστόσο το φετινό φαινόμενο παρουσιάζει μεγάλη έξαρση και αποτελεί έναν άνευ προηγουμένου πυρήνα οργανωμένου εγκλήματος για το νησί.

Όπως επισημαίνεται στην αναφορά, το πρόβλημα αρχισε προοδευτικά να διογκώνεται μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας το 2013, που απαριθμούσε 23 άτομα, ενώ η ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει τη φύλαξη δημόσιων κοινόχρηστων χώρων έχει περιορισμένες δυνατότητες δράσης. Σε ό, τι δε έχει να κάνει με το ζήτημα της ενίσχυσης αστυνομικών και τη διαμονή τους, η ιστοσελίδα επισημαίνει, ότι ο κ. Κουκάς και ο Δήμος Μυκόνου φροντίζουν για τη φιλοξενία των ενστόλων, καθώς τουλάχιστον 18-20 αποσπασμένοι αστυνομικοί διαμένουν σε δομές του Δήμου Μυκόνου.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, οι ανάγκες του νησιού είναι αδύνατον να καλυφθούν από την υπάρχουσα αστυνομική δύναμη, οι εκκλήσεις από πλευράς Δήμου Μυκόνου για ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος έχουν πέσει στο κενό και το αίσθημα ασφάλειας στο νησί, γίνεται διαρκώς όλο και πιο δύσκολη υπόθεση.