Το Μάτι δακρύζει πάνω από τα αποκαΐδια – Αγωνία για τους αγνοούμενους

Το Μάτι δακρύζει πάνω από τα αποκαΐδια – Αγωνία για τους αγνοούμενους

Σοκαρισμένοι και οι ιατροδικαστές με τα θύματα της τραγωδίας - Στα νοσοκομεία παραμένουν 60 ενήλικες και 4 παιδιά

Τρίτο 24ωρο από την εθνική τραγωδία που χτύπησε την Ανατολική Αττική με τις φονικές πυρκαγιές που αφαίρεσαν τη ζωή από τουλάχιστον 82 συμπολίτες μας και πλέον η αγωνία φτάνει στο αποκορύφωμα για την τύχη των δεκάδων αγνοουμένων.

Η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται εντατικά πεζή περίπολοι αποτελούμενες από 130 άτομα των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος, στις περιοχές Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα, με στόχο να εντοπιστούν αγνοούμενοι. Όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη, ενδεχομένως, μεταξύ των νεκρών να είναι και κάποιοι από τους αγνοούμενους. Οι έρευνες για αγνοούμενους συνεχίζονται και στη θάλασσα.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων. Η Πυροσβεστική υπηρεσία εξακολουθεί να απευθύνει έκκληση στους συγγενείς των αγνοουμένων να προσέρχονται έως και την Παρασκευή 27 Ιουλίου από τις 8:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί, προκειμένου να ενημερωθούν για την διαδικασία που πρόεκειται να ακολουθηθεί για την ταυτοποίηση των θυμάτων, παρέχοντας τις αναγκαίες πληροφορίες, προκειμένου να διευκολύνουν τις αρχές. Παράλληλα, μπορούν να καλούν στην τηλεφωνική γραμμή 199 και να δηλώνουν τα στοιχεία των αγνοουμένων. Πάντως, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δεκάδες άτομα, τα οποία εξακολουθούν να αγνοούνται.

Στα νοσοκομεία παραμένουν 60 ενήλικες και 4 παιδιά

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τους τραυματίες - εγκαυματίες από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου, στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 60 ενήλικες, από τους οποίους 11 σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Στο νοσοκομείο Παίδων παραμένουν για νοσηλεία 4 παιδιά, ενώ δόθηκαν αρκετά εξιτήρια σε ενήλικες από τον Ευαγγελισμό και το Σισμανόγλειο.

Η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της στην Ανατολική Αττική και σκόρπισε το θάνατο.

Το πρωί της Τρίτης βρέθηκαν είκοσι έξι σοροί- ενηλίκων και μικρών παιδιών- στην Αργυρή Ακτή στο Μάτι, κοντά στα σύνορα με τη Νέα Μάκρη. Οι άτυχοι άνθρωποι, που εντοπίστηκαν εκεί, προσπαθούσαν προφανώς να γλιτώσουν από τη φωτιά, με τα παιδιά τους στα χέρια, αλλά δεν πρόλαβαν.

Επίσης, σημειώνεται ότι αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία Παίδων, από 16 σε 23, τα οποία παραμένουν υπό παρακολούθηση.

Χωρίς διασωλήνωση εξακολουθεί να νοσηλεύεται ένας από τους 11 σοβαρά εγκαυματίες-τραυματίες που παραμένουν στις ΜΕΘ, καθώς η κατάσταση της υγείας τους παραμένει κρίσιμη.

Σοκαρισμένοι και οι ιατροδικαστές με τα θύματα της τραγωδίας

Μόνο με τα αποτελέσματα DNA θα ταυτοποιηθούν οι σοροί όπως λένε οι ιατροδικαστές
«Πρωτόγνωρη» χαρακτήρισε την κατάσταση με τα θύματα από τις φονικές πυρκαγιές ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών Νίκος Καρακούκης.

Περιγράφοντας την εικόνα που αντίκρισαν οι ιατροδικαστές με τους νεκρούς από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, έκανε λόγο για «μαζική καταστροφή». Όπως είπε, τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους, επειδή κάηκαν μέσα στις φλόγες ή πνίγηκαν στη θάλασσα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε αρκετά θύματα και φαίνεται, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι απανθρακώθηκαν ή πνίγηκαν στο νερό. «Έχουν προχωρήσει αρκετά οι διαδικασίες της ιατροδικαστικής έρευνας. Οι σοροί είναι γύρω στους 62. Πιστεύουμε, ότι μέχρι το Σάββατο θα έχουμε τελειώσει» επισήμανε ο κ. Καρακούκης. Επιπροσθέτως, σημείωσε, γίνεται η διαδικασία αναγνώρισης με μεθόδους μακροσκοπικής αναγνώρισης από τους ιατροδικαστές και μέσω του DNA από τα αρμόδια εργαστήρια και προχωρούν οι διαδικασίες.

Από την πλευρά του, ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας τόνισε, ότι στη διαδικασία συμμετέχει όλη η ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών - Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη βοήθεια από άλλες ιατροδικαστικές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Είναι μια μαζική καταστροφή, με πολλές απανθρακώσεις, που είναι δύσκολες και η αναγνώριση είναι ακόμη πιο δύσκολη» τόνισε ο κ. Καλόγρηας, συμπληρώνοντας ότι «αναμένουμε τις ταυτοποιήσεις μέσω DNA», ενώ για τα αίτια θανάτου όπως είπε «τις περισσότερες φορές είναι προφανή». «Να προχωρήσουμε στις διαδικασίες ταυτοποίησης, όχι μόνο νεκροτομής. Θα είμαστε εδώ όλες τις ημέρες και όλες τις νύχτες, μέχρι να τελειώσουμε. Το θέμα είναι να προχωρήσουν οι ταυτοποιήσεις και από τη μεριά της ΔΕΕ γίνεται το καλύτερο. Άμεσα θα έχουμε τις πρώτες αναγνωρίσεις, να μειωθεί κάπως ο πόνος των ανθρώπων» είπε ο κ. Καλόγρηας.

«Υπάρχουν σε μεγαλύτερο βαθμό πλήρεις απανθρακώσεις και δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν μόνο τμήματα ανθρώπινων σωμάτων. Κι εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράματα. Δίνεται προτεραιότητα στις σορούς, που υπάρχει αναγνώριση και από τους συγγενείς, για να γίνει και ταυτοποίηση με DNA. Μόλις ταυτοποιηθούν από τα εργαστήρια της ΔΕΕ, θα δοθούν στους συγγενείς. Οι σοροί είναι στο Σχιστό κι έρχονται εδώ τμηματικά. Η τελευταία παραγγελία μιλά για 68. Κάνουμε τα πάντα, να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο επόμενο τριήμερο. Σε απανθρακωμένες σορούς μπορεί να γίνουν λάθη, να πάρουν άλλες σορούς και αυτό υπό την πίεση του χρόνου δεν πρέπει να γίνει. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά πρέπει να το κάνουμε σωστά, γιατί και οι συγγενείς περιμένουν τις σορούς», τόνισε.

«Λέγεται ότι ήταν πολλά παιδιά. Κάθε φορά λέμε "πρώτη φορά συνέβη". Αυτή τη φορά, όντως συνέβη πρώτη φορά σε συναίσθημα. Μεγάλοι άνθρωποι, παιδιά από κατασκηνώσεις, τουρίστες, πραγματικά υπάρχει μεγάλη αντίθεση στην ψυχική διάθεση: από τη χαρά του καλοκαιριού στη λύπη που ζούμε όλοι μας», δήλωσε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά Ηλίας Μπογιώκας. «Συλλυπητήρια στους συγγενείς και αμέριστη συμπάθεια. Δεν βάζουμε μέσα να δουν τέτοια εικόνα οι συγγενείς. Δεν αντέχουν. Εδώ δεν αντέχουμε εμείς. Μπαίνουμε και βγαίνουμε. Δεν μπορεί να εξοικειωθεί ένας άνθρωπος ψυχικά με το θάνατο. Και τέτοιου είδους θάνατο, ειδικά όταν έχεις και μικρά παιδιά» ανέφερε ο κ. Μπογιώκας.

Αυτοψία σε κτίρια της πληγείσας περιοχής

Περίπου 200 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών διενεργούν αυτοψίες κι έχουν ήδη καταγράψει τις ζημιές σε κτίρια της πληγείσας περιοχής στην Ανατολική Αττική από τις πυρκαγιές, ενώ περισσότεροι μηχανικοί του Υπουργείου και Εποπτευόμενων Φορέων έχουν μεταβεί για τον ίδιο λόγο σε Δυτική Αττική και Κορινθία.

Συνεχίστηκαν για 2η ημέρα χθες οι αυτοψίες που διενεργούν οι μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές.

Ο συνολικός αριθμός των αυτοψιών που έχουν πραγματοποιηθεί, ανέρχεται σε 2.489, εκ των οποίων οι 1.740 διενεργήθηκαν χθες και οι υπόλοιπες 749 προχθές Τρίτη.

Από τα 2.489 κτήρια που ελέχθησαν τα 1.271 (ποσοστό 51,07%) κρίθηκαν κατοικήσιμα και τα 1.218 (ποσοστό 48,93%) μη κατοικήσιμα.

Τις αυτοψίες διενήργησαν 340 μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Επίσης, σε συνεργασία του Υπουργείου με την Περιφέρεια Αττικής, μεταφέρθηκαν 305 συνολικά -κατεστραμμένα από την πυρκαγιά- αυτοκίνητα, για να ελευθερωθούν οι κλεισμένοι δρόμοι στο Μάτι του Δήμου Μαραθώνα.